Το λάχανο παχαίνει;

Το λάχανο ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών και αποτελεί ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό, αφού αρκετές φορές έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει ή κάνει κατακράτηση. Είναι αλήθεια;

Η αλήθεια βρίσκεται αρκετά μακριά αν αναλογιστούμε ότι την θρεπτική του αξία. Ένα φλιτζάνι λάχανο αποδίδει περίπου 33 θερμίδες, δηλαδή μία μερίδα σαλάτα λάχανο δεν ξεπερνάει τις 70 θερμίδες, όσες λοιπόν περιέχει και ένα φρούτο. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το λάχανο παχαίνει αν αναλογιστούμε κιόλας ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.  είναι ένα λαχανικό με πάρα πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι πλούσιο σε σελήνιο, ένα θρεπτικό συστατικό που τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά και για τη δράση του κατά της γήρανσης. Επίσης το λάχανο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου το οποίο είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος. Ωστόσο, λόγω του ότι το λάχανο είναι υψηλό σε κάλιο και βιταμίνη C που αυξάνει την παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα, θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και υποθυρεοιδισμού αντίστοιχα. Στην θρεπτική του αξιολόγηση να προσθέσουμε ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην δυσκοιλιότητα, σε φυλλικό οξύ το οποίο συμμετέχει στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και σε ασβέστιο, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και την πρόληψη της αναιμίας. Τέλος να μην ξεχνάτε ότι το λάχανο είναι ένα λαχανικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό!

 Θεραπευτικές ιδιότητες

Το λάχανο χάρις στα φυτοσυστατικά σουλφοραφάνη, την ινδόλη και τις ισοθειοκυανιδίνες θεωρείται ότι είναι ένα λαχανικό το οποίο παρέχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου. Τα συστατικά αυτά απομακρύνουν τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό προστατεύοντάς τον. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν ζωτικά βιολογικά μόρια όπως λίπη, πρωτεΐνες και το DNA. Από μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα οι επιστήμονες βρήκαν ότι άτομα που καταναλώνουν λάχανο μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου, του στήθους και του πνεύμονα.  Οι ινδόλες πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Επίσης τρώγοντας λάχανο μπορούμε να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα αλλά και τις αιμορροΐδες. Ο ζωμός από το βρασμένο λάχανο θεωρείται ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό ρόφημα για τον οργανισμό.

Γνωρίζοντας τώρα όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του λάχανου είναι απαραίτητο να το εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και μην το απορρίπτεται λόγω της έντονης μυρωδιάς, που έχει όταν μαγειρευτεί. Προσοχή: το λάχανο μπορείτε να το καταναλώσετε και ωμό, έτσι ώστε να αποφεύγετε την μυρωδιά του αλλά και να περιορίζετε τις απώλειες θρεπτικών συστατικών που χάνονται κατά το μαγείρεμα.

Λάχανο: 1 φλιτζάνι τσαγιού = 150 gr
33
kcal
Θρεπτική ουσία Ποσότητα % κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής
Βιταμίνη K 73.35 mcg 91.7
Βιταμίνη C 30.15 mg 50.3
Φυτικές ίνες 3.45 g 13.8
Μαγγάνιο 0.18 mg 9.0
Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) 0.17 mg 8.5
Φυλλικό οξύ 30.00 mcg 7.5
Ω3 λιπαρά οξέα 0.17 g 6.8
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη) 0.09 mg 6.0
Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη) 0.08 mg 4.7
Ασβέστιο 46.50 mg 4.7
Κάλλιο 145.50 mg 4.2
Βιταμίνη A 198.00 IU 4.0
Τρυπτοφάνη 0.01 g 3.1
Πρωτείνη 1.53 g 3.1
Μαγνήσιο 12.00 mg 3.0