Είμαι single μαμά. Πώς πρέπει να χειριστώ μια καινούργια σχέση;

Oι single μαμάδες έχουν πολλές ευθύνες στο μυαλό τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να χειριστούν μια νέα σχέση. Εάν λοιπόν είσαι single μαμά και νοιώθεις έτοιμη να ανοίξεις την καρδιά σου σε έναν καινούργιο άνθρωπο, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές που θα κανουν ευκολότερη τόσο τη δική σου ζωή όσο και των παιδιών σου.

Βεβαιώσου ότι είναι η κατάλληλη στιγμή

Είναι δύσκολο να διαμορφώσεις τον χρόνο και το ψυχικό απόθεμα για μια καινούργια σχέση, αλλά το θέμα χρειάζεται μια επεξεργασία μέσα σου. «Είναι σημαντικό να υπολογίσεις πού βρίσκεται μια ερωτική σχέση στη λίστα προτεραιότητάς σου», λέει η Amy Morin, συγγραφέας του 13 Things Mentally Strong Women Don’t Do. «Όταν αποφασίσεις πόσο σημαντικό είναι σένα, οι αποφάσεις σου για τη νέα σχέση θα γίνουν πιο σαφείς. Είτε θέλεις να αφιερώσεις δύο βραδιές την εβδομάδα είτε ένα πρωί κάθε μήνα για αυτή τη σχέση, αυτό εξαρτάται από σένα».

Μη νοιώθεις ενοχές

«Αν είσαι έτοιμη για σχέση, θυμήσου ότι εκτός από μητέρα, είσαι πρωτίστως μια γυναίκα με μεγάλη ποικιλία επιθυμιών και αναγκών», λέει η ψυχολόγος Jaclyn Friedenthal, της ομάδας Thrive Psychology Group. «Η επιθυμία για μια υγιή ερωτική ζωή δεν σημαίνει ότι είσαι εγωίστρια, σημαίνει ότι είσαι μια ζωντανή και υγιής γυναίκα. Αν και η εύρεση του χρόνου ως single μαμά μπορεί να είναι δύσκολη, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι αξίζεις να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου. Επιπλέον, η ευτυχία σου, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στο ρόλο σου ως μητέρα».

Μην κρατήσεις μυστικό το ότι έχεις παιδιά

Θα πρέπει από την αρχή να ξεκαθαρίζεις σε κάθε νέα γνωριμία, ότι έχεις παιδιά. Το να τα κρύβεις θα οδηγήσει σε χάσιμο χρόνου μακροπρόθεσμα. «Μην απολογείσαι ή αισθάνεσαι την ανάγκη να εξηγήσεις γιατί είσαι single μαμά», λέει η δρ Friedenthal. «Θέλεις να αρέσεις στους ανθρώπους για αυτό που είσαι και όχι για μια κατασκευασμένη έκδοση του εαυτού σου».

Δώσε βάρος στα πρώτα ραντεβού

Ίσως είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια του ραντεβού, να απομακρύνεις από το μυαλό σου τις σκέψεις των παιδιών στο σπίτι ή των δουλειών που σε περιμένουν. «Προσπάθησε να είσαι παρούσα», λέει η δρ. Friedenthal. «Αν απορροφηθείς από τις σκέψεις σου ή τις ανησυχίες σου, προσπάθησε να επιστρέψεις την προσοχή σου στο άτομο που βρίσκεται μπροστά σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να μάθεις για αυτό το νέο άτομο και τα ενδιαφέροντά του, τη δουλειά, τα πάθη και τα όνειρά του και να δεις αν οι αξίες αυτού του προσώπου ταιριάζουν με τις δικές σου».

Να είσαι πολύ προσεκτική με τον τρόπο που θα γνωρίσεις το νέο σου σύντροφο στα παιδιά σου

Να γνωρίσεις κάποιον στα παιδια σου, μόνο αν πιστεύεις ότι είναι μια σοβαρή περίπτωση και ακόμα και τότε, να το κάνεις σταδιακά. «Ξεκίνησε λέγοντας στα παιδιά σου για το σύντροφό σου και ότι θα θελες να τους τον γνωρίσεις», λέει η δρ Friedenthal. «Ρώτησε τα αν έχουν απορίες, ενημέρωσε τα εκ των προτέρων σχετικά με μια επερχόμενη συνάντηση, άκουσε τους φόβους τους, στη συνέχεια καθησύχασε τα, όσο χρειάζεται. Όταν οργανώνεις μιας πρώτη συνάντηση, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμμετάσχουν όλοι σε μια σύντομη δραστηριότητα σε ένα ουδέτερο περιβάλλον, οπότε η εστίαση να γίνει στη δραστηριότητα, παρά στην πίεση να γνωρίσεις στα παιδιά σου τον σύντροφο σου.

Πρόσεξε αν τα παιδιά σου αντιδρούν δυσμενώς και διατηρούν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας. Τα παιδιά μπορεί να βλέπουν τη σχέση σου ως απειλή για το χρόνο και τη σχέση τους μαζί σου. Ρώτησε τα παιδιά σου για τα συναισθήματά τους, άκουσε πραγματικά αυτό που εκφράζουν ανοιχτά ή όχι και διαβεβαίωσε τα ότι είναι εντάξει να νιώθουν αυτό που νιώθουν. Ωστόσο θα πρέπει να ξέρεις ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι απαραίτητο να υπαγορεύουν την ερωτική ζωή σου. Υπενθύμισε στα παιδιά σου ότι εξακολουθούν να είναι κορυφαία προτεραιότητα και ότι τα αγαπάς άνευ όρων. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αφιερώνεις ιδιαίτερο χρόνο με τα παιδιά σου χωρίς τον σύντροφό σου, όπως μπορείς να αφιερώνεις χρόνο με τον σύντροφό σου, χωρίς τα παιδιά σου».

Δώσε το πρωταρχικό βάρος στα συναισθήματα των παιδιών σου

Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή όταν τα παιδιά βλέπουν τη μητέρα τους με κάποιον νέο σύντροφο , αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την αναστάτωση που μπορεί να αισθάνονται. «Περιόρισε τις εκφράσεις τρυφερότητας με τον σύντροφό σου», λέει η δρ Friedenthal, «και όταν αλληλεπιδράς με το παιδί, απόφυγε πράγματα όπως η χρήση παρατσουκλιών που δεν αρέσουν στο παιδί, μην τα πειράζεις ή να μπαίνεις στο δωμάτιο του παιδιού χωρίς άδεια».

Βεβαιώσου ότι ο νέος σου σύντροφος αντιλαμβάνεται το ρόλο του στη ζωή των παιδιών σου

Όταν ένα νέο πρόσωπο μπαίνει στην οικογένεια, το κάνει ως φίλος ή ως μια μορφή εξουσίας; «Δούλεψε για την οικοδόμηση μιας σχέσης με τα παιδιά πριν προσπαθήσεις να πας σε οποιοδήποτε είδος γονικού ρόλου», υποστηρίζει η Morin. Λέει επίσης ότι πρέπει να προσέξουμε πολύ πριν αφήσουμε κάποιον καινούργιο άνθρωπο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια. Η συμβουλή είναι να διατηρηθεί μια σταθερότητα, τουλάχιστον στην αρχή.

Μην περιμένεις τα πράγματα να είναι τέλεια. Η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις και νέα άτομα μπορεί να είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο.

Κράτησε τις προσδοκίες σου υπό έλεγχο

Η ζωή είναι περίπλοκη και δεν πρόκειται πάντα να πάει ομαλά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στην πορεία όταν θα αρχίσεις να βγαίνεις με ένα καινούργιο άνθρωπο και αυτό είναι φυσιολογικό. Η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις και νέους ανθρώπους μπορεί να είναι ένα κομμάτι μιας διαδικασίας. Άφησε το να κυλίσει.

Να είσαι προσεκτική σχετικά με τον πρώην

«Μην παγιδευτείς σε καμία είδους διαμάχη με τον πρώην σύντροφο σου», συμβουλεύει η Morin. «Μείνε έξω από αυτό εντελώς και εστίασε στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις, όπως ο δεσμός με τα παιδιά». Κανείς δεν έχει το χρόνο να αναλώνεται σε άσκοπες συγκρούσεις.

ΠΗΓΗ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ