Οι ευεργετικές ιδιότητες του αμύγδαλου

Οι ευεργετικές ιδιότητες των αμυγδάλων επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της American Heart Association υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αμυγδάλων σαν σνακ, αντί για γλυκά, σε μία κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή παρέχει προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, ένα πρόδρομο του διαβήτη.

Η μελέτη του Penn State University ήταν μεγάλη και εκτενής, με 52 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 εβδομάδων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι μέσης ηλικίας, με υπερβολικό βάρος, και είχαν υψηλούς συνολικά δείκτες HDL και LDL χοληστερόλης . Όμως, κανένας δεν έπασχε από κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, έτσι θεωρητικά ήταν όλοι υγιείς. Η μελέτη διήρκησε 14 εβδομάδες, με μια παύση δύο εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η πρώτη κατανάλωνε muffins για σνακ και η άλλη μια χούφτα (περίπου 30 γρμ.) αμύγδαλα. Η υπόλοιπη δίαιτα ήταν η ίδια, όσον αφορά ποσότητες κορεσμένων λιπών και η θερμιδική πρόσληψη μετρήθηκε σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν καθημερινά.

Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση με αμύγδαλα ενός σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες βελτίωσε πολλούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του νέου εύρηματος ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μείωσε το λίπος,

δήλωσε η Claire Μπέρριμαν, PhD, η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η επιλογή αμυγδάλων ως σνακ μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εμφάνισης των μεταβολικών και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Η μελέτη του Penn State προσδιόρισε ότι, παρόλο που το βάρος παρέμεινε σχεδόν το ίδιο, η ομάδα που τρεφόταν με αμύγδαλα εμφάνισε μειωμένη ολική κοιλιακή μάζα, κοιλιακή λιπώδη μάζα και  περίμετρο της μέσης σε σχέση με τις ομάδα που τρεφόταν με muffin.

Η αύξηση του λίπους στην κοιλιά και η περίμετρος μέσης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακή νόσο. Το λίπος της κοιλιάς είναι σπλαχνικό λίπος ή λιπώδες, το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί σχεδόν σαν ένα όργανο εκκρίνοντας διάφορες χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου. Το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα όργανα στην κοιλότητα του στομάχου και αντλεί έξω ορμόνες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου, να μειώσουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη, όπου η παγκρεατική ορμόνη που παράγει ινσουλίνη είναι επαρκής, αλλά τα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς και αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (δηλαδή, υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε μεταβολική διαταραχή και διαβήτη).

Στη μελέτη του Penn State ανακάλυψαν ότι οι έξι εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης μιας χούφτας αμυγδάλων, αντί των γλυκών, παρουσίασε βελτιωμένες LDL / HDL αναλογίες από την αρχική τιμή.

Σκεφτείτε το, λοιπόν, ξανά όταν πεινάσετε στο γραφείο, και προτιμήστε κάτι υγιεινό, όπως τα αμύγδαλα.