Επτά απλοί και εύκολοι τρόποι για να χάσετε βάρος

Ο έλεγχος του βάρους δεν είναι εύκολο πράγμα. Η μείωση του σωματικού λίπους – ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν βάλει την άσκηση στη ζωή τους – είναι αρκετά δύσκολος στόχος και απαιτεί υπομονή, πειθαρχεία και επιμονή.

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η οποία υποστηρίζει ότι για να χάσει κάποιος βάρος δεν χρειάζεται να μετρά με… μανία την κάθε θερμίδα που βάζει στο πιάτο του, ούτε αναγκαστικά να ασχοληθεί με κάποιο είδος άσκησης.

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τη σημασία των θερμίδων ή της άσκησης στην προσπάθεια μείωσης του βάρους, συγκεντρώσαμε επτά απλές και χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε από αύριο κιόλας για να χάσετε κιλά.

Βότανα και μπαχαρικά αντί για λιπαρά

Ναι, το λίπος προσθέτει γεύση και κάνει ένα πιάτο λαχταριστό, όμως αν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες ενός γεύματος μια καλή λύση είναι να επιλέξετε τροφές χωρίς λίπος, αλλά παράλληλα να τις … ενισχύσετε με βότανα ή/και μπαχαρικά για να ικανοποιήσετε τους γευστικούς σας κάλυκες που θα το αναζητούν. Όχι μόνο θα προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας, αλλά θα νοιώσετε και περισσότερο «γεμάτοι» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπαχαρικά και βότανα όπως η ρίγανη, ο βασιλικός, η σκόνη σκόρδου, η πάπρικα και το τσίλι είναι ιδανικές επιλογές.

«Ένα τζιν τόνικ σε ψηλό και λεπτό ποτήρι παρακαλώ»

Σας αρέσει το αλκοόλ, αλλά φοβάστε τις – πολλές του – θερμίδες; Τα νέα είναι καλά. Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα, οι επαγγελματίες (και οι ερασιτέχνες) bartenders τείνουν να βάζουν 30% περισσότερο αλκοόλ σε κοντά και πλατιά ποτήρια σε σχέση με τα ψηλά και λεπτά. Αν λοιπόν θέλετε να γλιτώσετε τις περιττές θερμίδες της αλκοόλης, δοκιμάστε όταν βγείτε έξω να ζητήσετε το αγαπημένο σας cocktail ή το κανονικό ποτό σε ψηλό και λεπτό ποτήρι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στα πάρτι, επιλέγοντας τα αντίστοιχα ποτήρια.

Αντικαταστήστε το πρωινό σας με αυγά

Για τον περισσότερο κόσμο το πρωινό πρέπει να είναι «πλούσιο» για να μας δίνει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όμως αρκετά συχνά το «πλούσιο» αφορά επιλογές όπως δημητριακά με ζάχαρη, προϊόντα σφολιάτας, λουκουμάδες και άλλα τέτοια… παχυντικά. Αποτέλεσμα, το πρωινό να εμπλουτίζεται με υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων οι οποίοι αυξάνουν κατακόρυφα τις θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει, ότι αν αντικαταστήσετε το τυπικό σας πρωινό με αυγά, ο κορεσμός που αυτά προκαλούν, βοηθά στο να μειώσετε την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βάλτε πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα

Συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, η πρωτεΐνη στο φαγητό προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό και επομένως μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά στο να χάσετε βάρος. Οι υψηλές σε πρωτεΐνη δίαιτες είναι ιδανικές για τον έλεγχο του βάρους και της όρεξης, ενώ βοηθούν σημαντικά στη μείωση του λίπους. Επομένως, προσθέτοντας πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα (ή τουλάχιστον στα κύρια) θα αυξήσει τον κορεσμό και θα σας κρατήσει «γεμάτους» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ιδανικές επιλογές πρωτεΐνης είναι το στήθος κοτόπουλου, το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα αυγά και το τυρί κότατζ.

Κοιμηθείτε

Κι όμως, είναι τόσο απλό. Ο ύπνος είναι κάτι σαν πανάκεια για σχεδόν οτιδήποτε στη ζωή μας, ενώ μπορεί να βοηθήσει αρκετά στον έλεγχο του βάρους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να «μπλοκάρει» τον εγκέφαλό μας στο να υπολογίσει πόσο πεινασμένοι είμαστε, ενώ παράλληλα αυξάνει την επιθυμία για κατανάλωση τροφών με μπόλικες θερμίδες.

Βουρτσίστε τα δόντια σας

Η καλή στοματική υγιεινή προϋποθέτει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, όμως βουρτσίζοντας τα δόντια σας τρία με τέσσερα λεπτά μετά από ένα γεύμα μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη διάθεση για να καταναλώσετε ένα γλυκό. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο… ταιριάζει ένα λαχταριστό γλύκισμα ως επιδόρπιο, ακόμα και αν έχουμε φάει τόσο ώστε να χορτάσουμε. Ιδανική στιγμή της ημέρας για να το κάνετε είναι μετά το βραδινό γεύμα, όταν συνήθως η ανάγκη για ένα παχυντικό παγωτό αυξάνεται κατακόρυφα.

Το 5-HTP και η μείωση της όρεξης

Αν δεν παίρνετε κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, τότε το φυτικό συμπλήρωμα 5-HTP (θα το βρείτε στα φαρμακεία) περιέχει ένα αμινοξύ που αποτελεί άμεσο πρόδρομο της σεροτονίνης και φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην μείωση της όρεξης. Ξεκινήστε καταναλώνοντας περίπου 300-500mg ημερησίως.

* Ευχαριστούμε τον κ. Φώτη Χατζηνικολάου και τον κ. Αντώνη Αρβανιτάκη, συγγραφείς του βιβλίου Easy Weight Loss- Stop Counting Calories with 30 Easy Steps για τις χρήσιμες πληροφορίες.

Πηγή