Τα σημάδια προς τη κατάθλιψη που δεν πρέπει να παραβλέψεις

Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Ποια είναι τα σημάδια εκείνα που κρούουν το κώδωνα του κινδύνου;

Έλλειψη συγκέντρωσης

Η κατάθλιψη προκαλεί προβλήματα συγκέντρωσης και επιπλέον οι πάσχοντες δεν μπορούν να θυμηθούν απλά πράγματα.

Θλίψη

Όλοι βιώνουμε το συναίσθημα της θλίψης σε κάποια φάση της ζωής μας και είναι φυσιολογικό ανάλογα και με τις περιστάσεις. Αν όμως επιμένει το αίσθημα αυτό για μεγάλο διάστημα, τότε πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

Έλλειψη ενδιαφέροντος

Αν ότι σας περιβάλλει δεν σας κινεί πλέον το ενδιαφέρον όπως πριν και δεν έχετε απομακρυνθεί από αγαπημένες σας δραστηριότητες.

Υπνηλία ή αϋπνία

Διαταραχές στον ύπνο. Συνήθως ο πάσχων κοιμάται υπερβολικά, νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγει από τα άσχημα συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Άλλοι ασθενείς παρουσιάζουν αϋπνίες, ακριβώς επειδή οι σκέψεις δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν.

Διατροφικές διαταραχές

Εάν παρατηρήσετε διαταραχές στην όρεξή σας, εξάρσεις λαιμαργίας ή απώλεια της όρεξης, που συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα κατάθλιψης, επισκεφτείτε ειδικό.

Άγχος

Πιο πολύ άγχος στη καθημερινότητα σας που δεν δικαιολογείται συνήθως, ίσως είναι δείγμα ότι πάσχετε από κατάθλιψη.

Τάσεις αυτοκτονίας