Μου μυρίζει… ευτυχία!

Για πρώτη φορά, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν υποσυνείδητα αν κάποιος είναι χαρούμενος από τη… μυρωδιά του! Οι ίδιες οι οσμές που παράγουμε, μπορούν να μας προϊδεάσουν για την διάθεση του διπλανού μας, χωρίς αυτός να χρειαστεί να μας “ανοίξει” την καρδιά του.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία συνέλεξαν τον ιδρώτα από τους συμμετέχοντες σε έρευνα, οι οποίοι είχαν τοποθετημένα μαξιλάρια κάτω από τις μασχάλες τους, ενώ παρακολουθούσαν διάφορα αποσπάσματα ταινιών που προκαλούσαν θετικά (χαρά), αρνητικά (φόβος) και ουδέτερα συναισθήματα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν πως όχι μόνο τα αρνητικά συναισθήματα αλλά και τα θετικά μεταδίδονται με την οσμή. Επιπλέον ανέφεραν πως η μετάδοση τους, από την στιγμή που υπάρχει, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ψυχολογίας μίας ολόκληρης ομάδας.

«Η μυρωδιά του ιδρώτα από ευτυχή άτομα προκαλεί υποσυνείδητα μια πιο ευτυχισμένη έκφραση του προσώπου», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Psychological Science, ενώ δήλωσαν ότι «τα ευρήματά δείχνουν ότι δεν είναι μόνο μια αρνητική κατάσταση (π.χ. ο φόβος) που ”μεταφέρεται” με τη βοήθεια των οσμών, αλλά και μια θετική». Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι  «Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που έχουν την ικανότητα να μοιράζουν και να μεταδίδουν τα θετικά τους συναισθήματα, όχι μόνο με την όραση, με την ακοή και με την αφή, αλλά πλέον και με την αίσθηση της όσφρησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ