Χιλιάδες μικρόβια στη σκόνη των σπιτιών

Η ταπεινή σκόνη που μαζεύεται σε ένα τυπικό σπίτι, «φιλοξενεί» χιλιάδες βακτήρια και μύκητες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η ανάλυση της σκόνης μπορεί να αποκαλύψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τη γεωγραφική περιοχή της κατοικίας, το φύλο των ενοίκων του σπιτιού και ακόμη το κατά πόσο υπάρχει κατοικίδιο ζώο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νόα Φίρερ του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Proceedings of the Royal Society B” της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, ανέλυσαν δειγματοληπτικά δεδομένα για περίπου 1.200 σπίτια σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιέχει πάνω από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και περίπου 2.000 είδη μυκήτων. Οι μύκητες βοηθούν κυρίως για να προσδιορισθεί η τοποθεσία του νοικοκυριού, ενώ τα βακτήρια για τη ταυτότητα των ενοίκων (και των ζώων τους).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι μικροβιακές κοινότητες των νοικοκυριών μπορούν να πουν τη δική τους «ιστορία» για ένα σπίτι. «Κάθε μέρα περιβαλλόμαστε από ένα τεράστιο φάσμα μικροοργανισμών μέσα στα σπίτια μας, τους περισσότερους των οποίων δεν μπορούμε να τους δούμε. Ζούμε κυριολεκτικά μέσα σε ένα μικροβιακό ζωολογικό κήπο», δήλωσε ο Φίρερ.

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί τρυπώνουν στο σπίτι απ’ έξω, μέσω των ανοιχτών παραθύρων και πορτών ή τους κουβαλούν οι άνθρωποι στα ρούχα και στα παπούτσια τους. Τα σπίτια όπου μένουν μόνο άνδρες, έχουν διαφορετική μικροβιακή σύνθεση σε σχέση με εκείνα όπου συμβιώνουν άνδρες και γυναίκες. Ενώ σε όσα μένουν σκύλοι, οι μικροβιακές κοινότητες είναι διαφορετικές από τα σπίτια όπου ζουν γάτες.

Όπως είπαν οι ερευνητές, αν θέλει κανείς να αλλάξει το μικροβιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και αναπνέει, απλούστατα θα πρέπει να μετακομίσει, να αλλάξει συγκάτοικο ή κατοικίδιο. Αν και μερικά μικρόβια είναι παθογόνα, τα περισσότερα είναι αβλαβή ή ακόμη και ωφέλιμα. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα μικρόβια», καθησύχασε ο δρ Φίρερ.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αν και η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, αφορά οποιαδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει τις εγκληματολογικές έρευνες και τις αλλεργιολογικές μελέτες.

Η σκόνη ενός μέσου σπιτιού απαρτίζεται από ένα μίγμα υπολειμμάτων τροφών, απολεπισμένου δέρματος, σωματιδίων του χώματος και του αέρα, ινών από υφάσματα, τριχών από ζώα, αποσυντιθέμενων εντόμων (και των κοπράνων τους), μικροοργανισμών κ.α.

Συνολικά, κατά την ανάλυση των δειγμάτων από 1.200 σπίτια, εντοπίσθηκαν πάνω από 125.000 είδη βακτηρίων και 70.000 είδη μυκήτων. Περισσότερη ποικιλία μικροοργανιοσών υπάρχει μέσα σε ένα σπίτι παρά έξω από αυτό.

Όσον αφορά τα κατοικίδια, η παρουσία ενός σκύλου πολλαπλασιάζει περισσότερο την μικροβιακή ποικιλία (56 παραπάνω είδη βακτηρίων κατά μέσο όρο) από ό,τι η παρουσία μιας γάτας (24 παραπάνω είδη βακτηρίων). Η μεγάλη πλειονότητα των μικροοργανισμών των κατοικίδιων υπάρχει στο σάλιο και στα κόπρανά τους.

Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν ότι στο μέλλον πιθανώς θα είναι εφικτό να γεμίζει κανείς κατά βούληση το σπίτι του με είδη μικροοργανισμών ωφέλιμα για την υγεία του.