Είσαι έγκυος και θες να γυμναστείς; Ξεκίνα aqua yoga

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να σε φοβίζει. Αντιθέτως, είναι απαραίτητη για να προετοιμάσεις το σώμα σου για τον τοκετό.

Η Ιωάννα Βαπορίδηκαθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στο aqua yogawww.aquabirth.gr), σου προτείνει τη yoga στο νερό, σου εξηγεί τα οφέλη και απαντά στις απορίες σου για τη γυμναστική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-Από ποιο μήνα μπορώ να ξεκινήσω το Aqua Yoga

Το Aqua yoga, όπως και η κολύμβηση, είναι από τα ελάχιστα είδη άσκησης που ενδείκνυται από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μέχρι και τον τοκετό. Μέσα στο νερό δεν υπάρχουν κραδασμοί και επιβαρύνσεις με αποτέλεσμα η μέλλουσα μητέρα να νιώθει ιδιαίτερα ανάλαφρη και χαρούμενη.

-Μπορώ, αν και δεν έχω γυμναστεί ποτέ στη ζωή μου, να παρακολουθήσω το Aqua yoga; Ακόμα και αν βρίσκομαι σε δίδυμη κύηση;

Φυσικά και μπορεί! Το νερό δίνει τη δυνατότητα στην έγκυο να προσαρμόζει την ένταση της άσκησης, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τη φυσική της κατάσταση. Εξάλλου, το Aqua yoga είναι ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για εγκύους και όχι οποιοδήποτε άλλο είδος άσκησης που προσαρμόζουμε τις ασκήσεις στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

– Πόσο σημαντική είναι η χαλάρωση για τη μέλλουσα μητέρα;

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη χαλάρωση. Όμως είναι πολύ βασικό να καταλάβουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η χαλάρωση στην υγεία της εγκύου αλλά και του εμβρύου. Πρέπει καθημερινά να βρίσκετε χρόνο να ηρεμήσετε είτε μόνη σας είτε με διάφορες «θεραπείες». Παρακάτω αναφέρονται μόνο μερικά από τα οφέλη της:

• Αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους αλλά και του άγχους του τοκετού

• Πιο εύκολη αντιμετώπιση των προβλημάτων

• Μείωση του αισθήματος της κόπωσης και της κούρασης, που προκαλούνται από το άγχος

• Μείωση των σωματικών πόνων λόγω έντασης των μυών

• Μείωση του όγκου του αίματος

• Επαναφορά του ήρεμου ρυθμού της αναπνοής

• Και το βασικότερο το μωρό σας θα αναπτύσσεται σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον

– Γιατί πρέπει κάνω γυμναστική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Υπάρχουν κίνδυνοι;

Είναι σημαντικό οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη να συνειδητοποιήσουν ότι όπως φροντίζουν για τις γυναικολογικές τους εξετάσεις, την υγεία του μωρού τους, τη διατροφή τους έτσι πρέπει να φροντίζουν και για τη φυσική τους κατάσταση, ώστε να προετοιμάσουν το σώμα τους όσο το δυνατόν καλύτερα να δεχτεί πιο «ανώδυνα» τη διαδικασία του τοκετού. Εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου τους, καλό θα ήταν να βρείτε τρόπους ώστε να διατηρείστε σε φόρμα τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε όσο το δυνατόν καλύτερα στις καθημερινές δραστηριότητές και ανάγκες.

Το Aqua yoga ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως του μήνα κύησης που διανύουν, αφού η καθεμία μπορεί να καθορίσει την ένταση που θα βάλει, προσαρμόζοντας έτσι το πρόγραμμά της, μαζί με τον ειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τη φυσική της κατάσταση. Το χλιαρό νερό της εξασφαλίζει ένα ξεκούραστο περιβάλλον για χαλάρωση, ασκήσεις stretching αλλά και ασκήσεις που βοηθούν στην εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που συμμετέχουν ενεργά στη διάρκεια του τοκετού.

-Ποιες ασκήσεις να κάνω μετά τον τοκετό;

Είναι νωρίς να ξεκινήσετε τις αθλητικές σας δραστηριότητες που είχατε πριν την εγκυμοσύνη, αμέσως μετά τον τοκετό. Καλό είναι να προτιμάτε ασκήσεις ειδικές για τη λοχεία που θα βοηθήσουν το σώμα σας να επανέλθει σταδιακά και ομαλά.

Μην παραβλέψετε τις ασκήσεις για το περίνεο και την κοιλιά (όχι κοιλιακούς!) ειδικά αν έχετε διάσταση REcti πάνω από 3 δάχτυλα! Μετά τις 40 μέρες μπορείτε να ακολουθήσετε και ειδικό πρόγραμμα για τη λοχεία μέσα στο νερό (Aqua yoga για μετά τον τοκετό) ή να κολυμπάτε ελεύθερα, να πηγαίνετε για περπάτημα ή για ποδήλατο (αν δεν πονάτε). Υπάρχουν όμως και ολιγόλεπτα προγράμματα καθημερινής άσκησης που μπορείτε να κάνετε και με το μωρό σας, αν δεν θέλετε να το αποχωριστείτε ή αν θηλάζετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ