Οι “κλέφτες” του φθινοπώρου: Πιάστε τους!

Η επίσημη ονομασία για τον “κλέφτη” είναι πάππος. Λέγεται και γαλατσίδα ή ζόχος. Εντούτοις, έχει επικρατήσει να αποκαλείται έτσι, διότι μπαίνει στα σπίτια απρόσκλητο με τον αέρα. Οι βοτανολόγοι το κατατάσσουν στην οικογένεια των Σύνθετων (Asteraceae ή Compositae), στην ίδια οικογένεια δηλαδή που ανήκουν οι μαργαρίτες και τα ηλιοτρόπια.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για το παρασιτικό φυτό με το άνθος του να σχηματίζει μια φουντίτσα η οποία αποτελείται από τους σπόρους του. Οι σπόροι αυτοί έχουν μια τριχοειδή κεφαλή, η οποία απαρτίζεται από πολλές ίνες που στο πρώτο φύσημα του αέρα τούς κάνουν να πετούν εδώ κι εκεί, να καλύπτουν αποστάσεις μακρινές και να πηγαίνουν στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Ύστερα αγκιστρώνονται στο έδαφος και φυτρώνουν με τα πρωτοβρόχια.

Όλο το φθινόπωρο και τον Αύγουστο, αναζήτησε αυτό το φυτό είτε στον κήπο σου είτε στην εξοχή. Πάρε μια βαθιά ανάσα, επικεντρώσου στην επιθυμία σου και φύσηξε τον «κλέφτη» με δύναμη αρκετή για να διασκορπιστεί στην ατμόσφαιρα. Η επιθυμία σου μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Σύμφωνα με την παράδοση, αν κάποιος πιάσει ένα σπόρο «κλέφτη» που ίπταται και μετά τον αφήσει, η ευχή του εκπληρώνεται. Άλλοι πάλι λένε πως, αν βάλεις στο μαξιλάρι σου αποξηραμένους σπόρους «κλέφτη», το βράδυ στον ύπνο σου σ’ επισκέπτονται  τα αερικά.

Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέψουμε ότι, οι «κλέφτες» είναι εχθροί των καλλιεργητών, γι’ αυτό και τους ξεριζώνουν ανελέητα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ