16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής Έρευνα της ΑΚΟΣ για τις διατροφικές μας συνήθειες. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή διαβατήριο καλής υγείας

Η ΑΚΟΣ στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου και μετά την έρευνα της για το κάπνισμα, διενεργεί νέα έρευνα για την χαρτογράφηση των διατροφικών μας συνηθειών και συμπεριφορών, συνδέοντας την έννοια της πρόληψης με την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής που συμβάλει στην μακροζωία.
Η τροφική επιλογή είναι μία διαδικασία που μαθαίνεται- μια και δεν διαθέτουμε τους μηχανισμούς με βάση τους οποίους να αναγνωρίζουμε άμεσα τις τροφές που καλύπτουν τις ανάγκες μας- ενώ η διατροφική μας ταυτότητα αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για τις πολιτισμικές καταβολές μας αλλά και για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιρροές μας.
Οι προσωπικές μας εμπειρίες σε συνδυασμό με την αντίστοιχη συμπεριφορά του κοινωνικού περιβάλλοντος , διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν, αν η κοινωνία εκπαιδευθεί και υιοθετήσει νέα θετικά διατροφικά πρότυπα.
Η έρευνα της ΑΚΟΣ διενεργείται στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις διατροφικές μας συνήθειες και διερευνά μεταξύ άλλων:
 Τους λόγους που οδηγούν στην υιοθέτηση μίας ειδικής δίαιτας ή διατροφής (απώλεια βάρους, ιατρικές οδηγίες κ.α)
 Αν οι ερωτώμενοι ζητούν την συμβουλή ειδικών διατροφολόγων.
 Τις διατροφικές τους συνήθειες αναφορικά με τα γεύματα της ημέρας και την αντίστοιχη κοινωνική συμπεριφορά τους (π.χ αν γευματίζουν μόνοι ή με συντροφιά)
 Τον βαθμό ενδιαφέροντος τους για τη διατήρηση του ιδανικού τους βάρους και τις ενδεχόμενες διακυμάνσεις του βάρους τους.
 Τη σχέση τους με το φαγητό (ευχαρίστηση, πείνα, άγχος κ.α)
 Τις διατροφικές τους συνήθειες όσον αφορά στην κατανάλωση όλων των κατηγοριών τροφίμων αλλά και ροφημάτων.
 Αν αντιλαμβάνονται και λαμβάνουν υπόψη τους, τις αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες των τροφών.
 Τον βαθμό συμμόρφωσης τους στην ειδική διατροφή που συστήνουν οι γιατροί, όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.
 Τη σχέση τους με την άθληση
Το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ από την Πρόεδρό της Ακτινοθεραπευτή- Ογκολόγο Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σε συνεργασία με τους Κλινικούς Διατροφολόγους PhDc. Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, Δρ. Αλεξία Κατσαρού, Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη και βασίστηκε στα εξής ερωτηματολόγια:
1. The Yale Food Addiction Scale
2. Mindful Eating Questionnaire
3. Eating Competence Satter Inventory (ecSatterI)
4. Μεσογειακό Διατροφικό Σκορ (MedDiet Score)
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας & 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Διατροφής

 Η ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και πλαισιώνεται από εθελοντές, αποθεραπευμένους αλλά και απλούς πολίτες, οι οποίοι αφιερώνουν σημαντικό μέρος των δυνάμεων και του χρόνου τους, στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου αλλά και στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους αποθεραπευμένους της νόσου. Το έργο της ΑΚΟΣ είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και επιστημονικό με τη διοργάνωση αφενός συντεταγμένων δράσεων που προωθούν έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών που στόχο έχουν την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους πάσχοντες και στις οικογένειες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ