Κρούσμα μετάδοσης Έμπολα με τη σεξουαλική επαφή-Μικρός ο κίνδυνος νέας επιδημίας

Μια γυναίκα στη Λιβερία που εμφάνισε συμπτώματα Έμπολα τον περασμένο Μάιο είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάδοσης της ασθένειας μέσω της σεξουαλικής επαφής, ανακοίνωσε διεθνής ερευνητική ομάδα που συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της χώρας. Πάντως ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας στη Δυτική Αφρική φαίνεται μικρός.

Η ασθενής από τη Λιβερία μολύνθηκε από τον ιό παρόλο που δεν είχε επαφές με άλλους ασθενείς. Είχε όμως κολπική συνουσία χωρίς προφύλαξη με έναν άνδρα που είχε αναρρώσει από Έμπολα πέντε μήνες νωρίτερα.

Το περιστατικό αναφέρθηκε άμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος άλλαξε τις συστάσεις του για αποχή των επιζώντων από το σεξ, ή τη χρήση προφυλακτικού, για έξι μήνες μετά την ανάρρωση, από τρεις μήνες μέχρι τότε.

Η νέα μελέτη στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine επιβεβαιώνει ότι η ασθενής από τη Λιβερία όντως μολύνθηκε από τη σεξουαλική επαφή: ο ιός που ανιχνεύτηκε στην ίδια και τον άνδρα με τον οποίο είχε κάνει σεξ παρουσιάζουν τρεις μεταλλάξεις που δεν είχαν εμφανιστεί στις 776 γενετικές αλληλουχίες Έμπολα που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα από την επιδημία στη Δυτική Αφρική.

Άλλη έρευνα επιβεβαιώνει ότι το γενετικό υλικό του Έμπολα παραμένει ανιχνεύσιμο στο σπέρμα ακόμα μήνες μετά την ανάρρωση. Από τους 43 άνδρες της μελέτης που είχαν απαλλαγεί από συμπτώματα για εννέα ολόκληρους μήνες, το ένα τέταρτο έφερε μόρια RNA του ιού στο σπέρμα.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι ο Έμπολα μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, τουλάχιστον σε σπάνιες περιπτώσεις. Και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν κρούσματα ακόμα και μήνες μετά τη λήξη της επιδημίας στη Δυτική Αφρική.

Οι διεθνείς μελέτες συνεχίζονται τώρα για την κατανόηση των επιπλοκών που αντιμετωπίζουν πολλοί επιζώντες. Εκτός από το σπέρμα, ο ιός είναι γνωστό ότι παραμένει για καιρό στα μάτια, στο νευρικό σύστημα, τον προστάτη και τον πλακούντα, και προκαλεί μια ποικιλία σοβαρών συμπτωμάτων μήνες μετά την ανάρρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ