Νέος προγνωστικός δείκτης καρκίνου του δέρματος, ο αριθμός των σπίλων στο μπράτσο

Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος διατρέχουν τα άτομα που έχουν περισσότερους από 11 σπίλους συγκεντρωμένους στον βραχίονα του χεριού τους, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Οι επιστήμονες του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή παρατήρηση δίνει τη δυνατότητα στους δερματολόγους να μην υποβάλλουν τα άτομα σε αναλυτική χαρτογράφηση σπίλων για να εντοπίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς ο αριθμός των σπίλων στον έναν βραχίονα μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης του συνολικού αριθμού στο σώμα.

Ως γνωστόν, ο αριθμός των σπίλων που έχει κάθε άτομο στο σώμα του αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, παρόλο που μόνο το 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές.

Στατιστικά, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% έως 4% για κάθε πρόσθετη ελιά στο δέρμα, όμως η μέτρηση του συνολικού αριθμού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με πάνω από επτά σπίλους στο δεξί χέρι έχουν εννιαπλάσια πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 σπίλους σε όλο το σώμα τους. Ενώ άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα), πιθανότατα έχουν πάνω από 100 ελιές σε όλο το σώμα, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ