Βούτυρο: υγιεινό ή ανθυγιεινό;

Το βούτυρο είναι ένα από εκείνα τα τρόφιμα που μπορούν να μετατρέψουν ακόμα και το πιο απλό πιάτο σε αριστούργημα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για πολλές ασθένειες, από την παχυσαρκία μέχρι την καρδιακή νόσο.

Πρόσφατα, το βούτυρο έκανε την εμφάνισή του ως ένα προϊόν «υγιεινής διατροφής».

Εδώ είναι 3 λόγοι για τους οποίους το βούτυρο κάνει καλό στην υγεία μας.

1. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Συγκεκριμένα, το βούτυρο είναι ένα προϊόν πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η Α, E και K2. Αν είστε, βέβαια, λάτρης της υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, σίγουρα οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν λείπουν από τον οργανισμό σας. Όμως η πρόσληψή τους πρέπει να γίνεται τακτικά.

Για παράδειγμα, η Βιταμίνη Κ2, η οποία συναντάται αρκετά σπάνια στη σύγχρονη διατροφή θα πρέπει να λαμβάνεται απαραιτήτως καθώς εκτός του ότι είναι ένας ιδανικός ρυθμιστής του ασβεστίου στο σώμα μας, η χαμηλή πρόσληψή της έχει πολλές φορές συσχετιστεί με σοβαρές ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και οστεοπόρωση.

2. Το βούτυρο είναι μια σημαντική πηγή διαιτητικής χοληστερόλης.

Η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υγεία μας, εξαιτίας του ότι οι αποθέσεις λίπους σταδιακά δημιουργούν φράγματα στις αρτηρίες, κάνοντας έτσι λιγότερο αποτελεσματική τη ροή του αίματος στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, η διαιτητική χοληστερόλη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, έχει χαμηλότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης από ότι το λίπος που καταναλώνουμε στα φαγητά.

3. Το βούτυρο συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο παχυσαρκίας

Οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώνουμε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να πάρουμε το ασβέστιο που χρειαζόμαστε χωρίς όλα αυτά τα «κακά» λίπη και τις πρόσθετες θερμίδες. Όμως, παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καταναλώνοντας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτά δεν συνδέονται απαραιτήτως με την παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα, τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αντιθέτως τον μειώνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ