«Τιμωρούν» τους καρκινοπαθείς ακόμη και για τις μετακινήσεις θεραπείας

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους καρκινοπαθείς από το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το Γολγοθά της ασθένειάς τους, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με το Γολγοθά της γραφειοκρατίας που δεν έχει τέλος.

Καθημερινό το πρόβλημα καθώς ασφαλισμένοι καρκινοπαθείς του ΙΚΑ υφίστανται ταλαιπωρία όταν μεταβαίνουν στο ΙΚΑ για να ζητήσουν την αποζημίωσή τους για τα οδοιπορικά που έχουν ξοδέψει κατά τη μετακίνησή τους στη γειτονική Λάρισα που είναι ο κοντινότερος προορισμός ή τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τις ακτινοβολίες τους.

Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν την ατυχία να νοσήσουν από καρκίνο, που μπήκαν στη διαδικασία των χειρουργικών επεμβάσεων και εν συνεχεία στην επίπονη διαδικασία των χημειοθεραπειών και των ακτινοβολιών, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους, με ό,τι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται, άνθρωποι που έχουν βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και πασχίζουν να πολεμήσουν την αρρώστια τους, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης με πολλούς από αυτούς να έχουν «γονατίσει» από τα έξοδα, απευθύνονται στο ΙΚΑ για να διεκδικήσουν τα ελάχιστα που είναι τα οδοιπορικά τους.

Οπως είναι γνωστό στο Νομό Μαγνησίας δεν γίνονται ακτινοβολίες με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς είτε να μεταβαίνουν καθημερινά στη Λάρισα είτε μακρύτερα για τη θεραπεία τους.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο όταν πηγαίνουν οι καρκινοπαθείς για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για την αποζημίωση των οδοιπορικών τους, καθώς καλούνται να υποβάλλουν και μία σειρά άλλων δικαιολογητικών.

Απίστευτη εξάλλου ταλαιπωρία υφίστανται και για να δικαιολογήσουν οδοιπορικά και να πληρωθούν από το ΙΚΑ όχι φυσικά όλο το ποσό αλλά όσα ορίζουν οι σχετικοί εγκύκλιοι.
Οσον αφορά τα φάρμακα για αυτά υπάρχει ειδική φόρμουλα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Τα περισσότερα από τα ειδικά σκευάσματα που είναι και κοστοβόρα διατίθενται απευθείας από την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ που στεγάζεται το φαρμακείο στο ΙΚΑ Βόλου. Για όσα δεν υπάρχουν, γίνεται αυθημερόν παραγγελία και την επομένη αποστέλλονται για να αποδοθούν στους ασθενείς.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά στους πάσχοντες από μυελό-δυσπλαστικά σύνδρομα και αυτοάνοσα νοσήματα και σε όσους τους χορηγούνταν από το γιατρό αγωγή με ειδικές ενέσεις που κοστίζουν η εξάδα 1200 ευρώ.

Στο πλαίσιο των περικοπών που είχε αποφασίσει η Διοίκηση του ΙΚΑ με εγκύκλιο που έχει κοινοποιήσει σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας και στα φαρμακεία έχει ενημερώσει ότι «δεν αποζημιώνει πλέον συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος που εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ)». Ετσι χρ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ