Η αλόγιστη υποκατάσταση των παλαιών φθηνών φαρμάκων προκαλεί αύξηση της δαπάνης

Για λογιστικό και τελείως ανορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης της φαρμακευτικής δαπάνης από την τρόϊκα έκανε λόγο ο Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN και εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

Ειδικότερα, ο κ. Πενταφράγκας επισήμανε πως «την πενταετία 2010-2015 οι τιμές των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων μειώθηκαν σε ποσοστό που αγγίζει το 70%, ενώ οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων κατά 40% και 30%. Παρ’ όλα αυτά, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακά τους. Εξορθολογισμός της δαπάνης μπορεί να γίνει με τη σωστή χρήση των φαρμάκων. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν εξετάσαμε, γιατί από το 2000 φτάσαμε το 2009 στην αφύσικη δαπάνη των 5,1 δισ. ευρώ, η οποία προκλήθηκε κυρίως από την υποκατάσταση των παλαιών φθηνών φαρμάκων με νεότερα ακριβότερα. Και αφήνουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, προτείνοντας ως λύση να γίνουν φθηνότερα τα ήδη φθηνά φάρμακα».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε ως παραλογισμό την επιμονή της τρόϊκα στις τιμές, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ήταν ποτέ θέμα τιμών, αλλά ζήτημα διαρθρωτικών μέτρων.

«Τα προαπαιτούμενα της παρούσας φάσης ζητούν περαιτέρω μειώσεις των οικονομικών ελληνικών φαρμάκων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα ακριβά φάρμακα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα τελευταία πέντε χρόνια η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία πέφτει με μέσο όρο 15% και 20%, ενώ αντίστοιχα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που διακινούν φάρμακα υψηλού κόστους η δαπάνη αυξάνεται με 20% και 25%».

Αναφερόμενος στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία τόνισε πως η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου ο οποίος εν μέσω κρίσης διατήρησε θέσεις εργασίας, ανέπτυξε εξαγωγική δραστηριότητα, διεξήγαγε σημαντική έρευνα και ενίσχυσε την εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Καταθέτοντας δέσμη διαρθρωτικών προτάσεων εκ μέρους της ΠΕΦ, ο κ. Πενταφράγκας ανέφερε ότι «η αρχή μας είναι να μη λείψει το φάρμακο από τον πολίτη. Αλλά το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται. Είτε είναι φθηνό, είτε είναι ακριβό. Είτε εγχωρίως παραγόμενο, είτε εισαγόμενο.”.

Ο κ. Πενταφράγκας αναφέρθηκε επίσης και στο διεθνές σκηνικό που επικρατεί σήμερα στον χώρο του φαρμάκου λέγοντας ότι χαρακτηρίζεται από τάσεις δημιουργίας μονοπωλίων, ενώ σημείωσε ότι «αυτό το εξηγούμε ενδεχομένως σαν τον προάγγελο της περίφημης Διατλαντικής συμφωνίας που είναι στα σκαριά, της αποκαλούμενης ΤΤΙΡ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ