Eνα βήμα πριν το λουκέτο το ΕΣΥ

Ενα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκονται εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ. Το «πάγωμα» των προσλήψεων επί μία εξαετία, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, η «φυγή» των νέων γιατρών στο εξωτερικό, έχουν απογυμνώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με την καταγραφή του υπ. Υγείας, τον Σεπτέμβριο οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ έφθασαν τις 23.300, θέτοντας εν αμφιβόλω τη λειτουργία πολλών μονάδων. Οπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «πάρα πολλές κλινικές έχουν οριακή στελέχωση και η παραμικρή απώλεια μπορεί να διαταράξει την ισορροπία». Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει προσλήψεις 3.400 ατόμων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία έως και το 2016. Να δώσει το σήμα «ότι η πορεία “διαρροής” προσωπικού από το ΕΣΥ αντιστρέφεται», σημειώνει ο κ. Ξανθός.

Αυτό που κρατάει στη ζωή τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ είναι οι μετακινήσεις γιατρών. «Ανακυκλώνουμε το υπάρχον προσωπικό», λέει ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου Ν. Καρβούνης, «όπως συνηθίζω να λέω, είμαι ο ΥΠΕάρχης του “παρακαλετού”. Παρακαλώ τους γιατρούς να πάνε για λίγες μέρες σε κάποιο νησί για να καλύψουν ανάγκες».

Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, οι κενές οργανικές θέσεις μόνο στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.239 (6.197 γιατροί και 14.042 νοσηλευτικό προσωπικό). Στα νοσοκομεία της Αττικής λείπουν 1.751 γιατροί και 3.589 νοσηλευτές. Οι αντίστοιχες ελλείψεις στα νοσοκομεία Πειραιά και νησιών του Αιγαίου είναι 935 και 2.849. Στα νοσοκομεία Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος υπάρχουν κενές θέσεις 737 γιατρών και 2.207 νοσηλευτικού προσωπικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ