Τον έλεγχο και τη ρύθμιση της λειτουργίας των ιδιωτικών ασθενοφόρων ζητά από το υπουργείο Υγείας το ΕΚΕΠΥ

O έλεγχος και η ρύθμιση της λειτουργίας των ιδιωτικών ασθενοφόρων επανέρχονται στο προσκήνιο από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας. Να σημειωθεί ότι, ανάλογη επιστολή είχε σταλεί και από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ τον περασμένο Ιούλιο.

Στο έγγραφο με χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά Επείγον» ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου την άμεση συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχου λειτουργίας και αδειοδότησης των ιδιωτικών ασθενοφόρων, τα οποία θα απαρτίζονται από στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, του ΣΔΟΕ, της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ.

Η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη καθώς, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για παράνομη λειτουργία και κίνηση των ιδιωτικών ασθενοφόρων τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιωτικές δομές Υγείας (θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αναρρωτήρια, κ.α.) επιτρέπεται να διαθέτουν τον δικό τους στόλο ασθενοφόρων, αλλά για απλές διακομιδές. Τα επείγοντα και οξέα περιστατικά, βάσει νόμου, διακομίζονται μόνον από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, επανδρωμένα με εκπαιδευμένο προσωπικό και έχοντα τον κατάλληλο εξοπλισμό για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που επείγοντα περιστατικά, που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές δομές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως εκεί, διακομίζονται στα δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτικά ασθενοφόρα κατά παράβαση του νόμου και με πρωτοβουλία των ιδίων των ασθενών και των οικογενειών τους, προκειμένου να αποφύγουν την πολύωρη αναμονή.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι καταγγελίες για άσκοπη χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων από ιδιωτικά ασθενοφόρα που μεταφέρουν απλά περιστατικά, με την Τροχαία να δηλώνει αδυναμία ελέγχου της κατάστασης.

Τέλος, παράνομη είναι και η καταβολή (άμεσου ή έμμεσου) κομίστρου για τις διακομιδές από δημόσιο νοσοκομείο προς την οικία του ασθενή. Σε αυτό περιλαμβάνονται τόσο τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όσο και τα ιδιωτικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ο ασθενής που παίρνει εξιτήριο από δημόσιο νοσοκομείο και κάνει χρήση ιδιωτικού ασθενοφόρου, παρανόμως καταβάλλει χρηματικό αντίτιμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, κάθε διακομιδή που πραγματοποιείται από ιδιωτικό ασθενοφόρο πρέπει να συνοδεύεται από σχετικό παραστατικό (απόδειξη ή δελτίο αποστολής) για να είναι οικονομικώς νόμιμη. Έτσι, λόγω νομικού κενού, για το μεν υπουργείο Υγείας η καταβολή κομίστρου είναι παράνομη, για το δε υπουργείο Μεταφορών και το ΣΔΟΕ η μη έκδοση παραστατικού παράνομη.

Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση θεωρείται απόρροια της έλλειψης ασθενοφόρων και προσωπικού που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το ΕΚΑΒ. Τα υπάρχοντα οχήματα με δυσκολία επαρκούν για τις πρωτογενείς διακομιδές (επείγοντα περιστατικά), πόσω μάλλον για τις δευτερογενείς (εξιτήρια).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ