Η νικοτιναμίδη προστατεύει έναντι του καρκίνου του δέρματος

Ένα απλό και προσιτό τρόπο πρόληψης του καρκίνου του δέρματος προτείνουν Aυστραλοί ερευνητές, καθώς διαπίστωσαν ότι ένα διατροφικό συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο νόσησης.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ παρατήρησε ότι η νικοτιναμίδη, μορφή της βιταμίνης Β3, σε κλινικές δοκιμές που έγινε σε ανθρώπους, μείωσε κατά 23% τους μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος, όταν χορηγήθηκε δύο φορές την ημέρα στους εθελοντές.

Το συμπλήρωμα επίσης συντέλεσε σε μείωση του αριθμού των σημείων του δέρματος που παρουσίαζαν τράχυνση, και τα οποία μπορεί να εξελίσσονταν σε καρκίνο. Οι δερματικές αυτές αλλοιώσεις μειώθηκαν κατά 11% στην ομάδα της νικοτιναμίδης στο τρίμηνο και κατά 20% στους εννέα μήνες.

Ωστόσο, το όφελος εξανεμίστηκε αμέσως μετά τη διακοπή της θεραπείας, γεγονός που σημαίνει ότι η αγωγή θα πρέπει να είναι συνεχής.

Ενθαρρυντικό είναι όμως το γεγονός ότι η νικοτιναμίδη δεν συνδέθηκε με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η νικοτιναμίδη είναι ήδη διαθέσιμη στο εμπόριο και κοστίζει λιγότερο από 20 ευρώ/μήνα, ενώ δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή.

Από την άλλη, τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, παγκοσμίως, αυξάνονται και οι γιατροί επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει και τις πιθανότητες ίασης.

Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία θεωρείται ως βασική αιτία εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος, αφού καταστρέφει το DNA των κυττάρων του δέρματος. Επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία εμποδίζει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο, καταστρέφοντας την ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα του δέρματος για να αποκαταστήσουν το κατεστραμμένο DNA, ενώ καταστέλλει και το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ