Πόσο καλά ξέρετε το γενόσημο και γιατί η αγορά του έχει βουλιάξει;

«Πόσο καλά γνωρίζετε τι είναι τα γενόσημα φάρμακα;», ζητά να μάθει απ’ τους πολίτες η Πανελλαδική Έρευνα Υγείας, Hellas Health VI που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Και η απάντηση είναι απογοητευτική. Μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει καλά τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και μόνο – σχεδόν – ένας στους πέντε τα εμπιστεύονται. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, κ.κ. Γιάννη Τούντα και Κυριάκο Σουλιώτη, «η χαμηλή εμπιστοσύνη αποτελεί προφανώς προϊόν στερεότυπης θέσης καθώς το 63% των ερωτώμενων έχουν περιορισμένη γνώση για τα γενόσημα».

Στην ερώτηση, «Ζητάτε από το γιατρό σας να σας προτείνει γενόσημο φάρμακο;», από τους 737 ερωτώμενους που δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες,  το 83% δεν ζητούν από τον ιατρό τους να τους προτείνει γενόσημο φάρμακο, γεγονός που, σύμφωνα με την έρευνα, οφείλεται, κυρίως, στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτά (44%), ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον ιατρό του, όσον αφορά στην επιλογή του φαρμάκου που θα του προτείνει.

Την ίδια ώρα, υψηλή παραμένει η εμπιστοσύνη των ερωτώμενων προς τον φαρμακοποιό τους, που αγγίζει το 64%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο που δείχνει ότι, το 61% δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτό που τους πρότεινε ο ιατρός τους, ενώ οι μισοί από όσους γνωρίζουν την ύπαρξη φθηνότερων φαρμάκων σε σύγκριση με αυτό το οποίο πρότεινε ο ιατρός τους, δηλώνουν πως το έχουν πληροφορηθεί από τον φαρμακοποιό τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ