Η φιλοσοφία της γιόγκα γέλιου

Το γέλιο, ασπίδα απέναντι στις δυσκολίες. Ελάτε να περάσουμε μια ώρα χαράς βελτιώνοντας την υγεία μας! Ελάτε με άνετα ρούχα και την διάθεση της ψυχής σας , σε ένα ξεχωριστό ραντεβού με τον εαυτό σας ! Θα αναπνεύσουμε βαθιά και θα γυμναστούμε με γέλιο! Ελάτε να νοιώσουμε τη χαρά της ζωής , να γελάσουμε να ενδυναμωθούμε και να παραμείνουμε υγιείς για πάντα! Μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε! Γιατί το σώμα σας και ο νους σας θα την μεταφέρουν παντού.
Η συνταγή είναι απλή. Συνδυάζουμε απλές ασκήσεις γέλιου, ήπιες αναπνοές και ασκήσεις stretching, ρυθμικά χειροκροτήματα, τραγούδι, και πάνω απ’ όλα παιδική διάθεση και το αποτέλεσμα είναι γέλιο που ρέει κατευθείαν από την καρδιά! Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η διάθεση και η υγεία και αυξάνεται η ευεξία μας!
Δυνατό και απλό εργαλείο. Στη Γιόγκα του Γέλιου, το γέλιο χρησιμοποιείται σαν εργαλείο και όχι σαν συναίσθημα. Επειδή δεν στηρίζεται καθόλου στο μυαλό, η Γιόγκα του Γέλιου μας βοηθάει να απομακρυνόμαστε με ευκολία από τους φόβους, τη λύπη, τις ανησυχίες, τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας κτλ. Σαν αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να είμαστε χαρούμενοι, να έχουμε αίσθηση του χιούμορ, ή έστω και λόγο να γελάσουμε. Η Γιόγκα του Γέλιου βασίζεται στη φιλοσοφία «προσποιούμαι την ευτυχία». Ξεκινάμε να γελάμε προσποιητά και διατηρώντας οπτική επαφή με τα μέλη της ομάδας και φυσικά την παιδική μας διάθεση σύντομα το ψεύτικο γέλιο γίνεται πραγματικό και ρέει σαν ποτάμι!
Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο! Οι άνθρωποι έχουν φτιαχτεί για να γελούν. Το γέλιο είναι ένας φυσικός τρόπος καταπολέμησης του άγχους. Ανεβάζει τη διάθεσή μας και έτσι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να βελτιώνουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στους γύρω μας.
Πηγαίνοντας μερικές δεκαετίες πίσω, οι υγιείς ενήλικες γελούσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά την ημέρα ή και περισσότερο. Σήμερα ένας ενήλικας γελάει μονάχα 5 λεπτά την ημέρα ή ακόμη λιγότερο σε κάποιες χώρες. Αυτή είναι μία από τις πιο δυσάρεστες συνέπειες του «μοντέρνου τρόπου ζωής».
Γυμναστείτε γελώντας! Όλοι ξέρουμε ότι το γέλιο μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μισή ώρα γέλιου μπορεί να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην υγεία. Επιπλέον, το γέλιο αποτελεί μία ήπια μορφή άσκησης. Γεμίζει το σώμα με οξυγόνο, καθαρίζει σε βάθος τις αναπνευστικές οδούς και γυμνάζει τους πνεύμονες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που δεν γυμνάζονται τακτικά.
Γιατί το γέλιο είναι τόσο ευεργετικό; Όταν γελάμε το σώμα μας απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών και χημικών που έχουν εντυπωσιακή επίδραση στο σύστημα μας. Το άγχος και η αρτηριακή πίεση ελαττώνονται, η κατάθλιψη καταπολεμάται, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται και πολλά ακόμη. Η δυτική επιστήμη μόλις τώρα ξεκινά να ανακαλύπτει τα σπουδαία οφέλη του γέλιου.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 κλαμπ γέλιου παγκοσμίως με πάνω από 300.000 μέλη.
Το γέλιο έχει άμεση επίδραση στο αμυντικό σύστημα του ανθρώπου. Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με δύο τρόπους :
• Αυξάνει τη συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα
• Αυξάνει τη συγκέντρωση των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός γίνεται απρόσβλητος, όμως σίγουρα βελτιώνεται η άμυνά του.
Το οξυγόνο του γέλιου. Με το γέλιο «βαθαίνει» η αναπνοή μας. Είναι μια υπέροχη οξυγονοθεραπεία . Όταν γελάμε 400.000 .000 πνευμονικές κυψελίδες μπαίνουν σε λειτουργία, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με αυτές που ενεργοποιούνται όταν αναπνέουμε συνήθως!
Το μασάζ του γέλιου. Φυσικά δεν θα πρέπει να αμελούμε και τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού μας, όπως το πεπτικό και το μυϊκό. Το γέλιο και μάλιστα το ξεκαρδιστικό, κινητοποιεί τον πεπτικό σωλήνα. Είναι πολύ αποτελεσματικό για την αεροφαγία και τη χώνεψη. Μας προσφέρει ένα καταπληκτικό εσωτερικό μασάζ στη σπλαχνική κοιλότητα. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Το γέλιο αναζωογονεί επίσης το πάγκρεας , με συνέπεια την καλύτερη λειτουργία του.
Η γυμναστική του γέλιου. Ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Stanford University , William Fry, ανακάλυψε ότι αρκετά λεπτά έντονου γέλιου δημιουργούν στον οργανισμό μας αποτελέσματα συγκρίσιμα με δέκα έως δεκαπέντε λεπτά άσκησης σε στατική ποδηλασία ή κωπηλασία. Περίπου εκατό γέλια δημιουργούν στον οργανισμό αποτελέσματα ανάλογα με δέκα λεπτά αεροβικής άσκησης
Το γέλιο δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη ζωής! Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ότι με τα προβλήματα που έχουμε, δεν μας κάνει καρδιά να γελάσουμε. Αυτό που έχω να προτείνω είναι να (χα-μο)γελάμε, ακόμα και άνευ λόγου! Τότε η εσωτερική βιοχημεία του οργανισμού θα αλλάξει, ωθώντας και τη σκέψη μας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με άλλο μάτι.
Η σωστή διατροφή , μαζί με το χαμόγελο ή το γέλιο και οτιδήποτε άλλο ξεφορτώνει το αμυντικό σύστημα, συμπληρώνουν θετικά κάθε θεραπευτική κίνηση, εν είδη μπαλαντέρ, σε ένα παιχνίδι με την τράπουλα της ζωής.
Το γέλιο, για τον κάθε άνθρωπο μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα δακτυλικά του αποτυπώματα.
Aν περιμένουμε να αισθανθούμε πρώτα ευτυχείς και μετά να (χαμό) γελάσουμε, τότε θα περιμένουμε πολύ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στο μεταξύ, ο οργανισμός μας θα έχει πάρει τον κατήφορο της ψυχοσωματικής αδυναμίας και α–σθένειας.
Το υπερβολικό άγχος κάτω από το οποίο όλοι – λίγο έως πολύ ζούμε, είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση πολλών παθήσεων.
Oι δονήσεις των φωνηέντων, που χρησιμοποιούμε γελώντας, ξυπνούν την ενέργεια σε κάποια μέρη του σώματός μας! Μπορούμε να εξασκηθούμε στο «τεχνητό γέλιο» χρησιμοποιώντας διαφορετικά φωνήεντα γέλιου, κάθε φορά. Την τεχνική αυτή προτείνει η Καναδή ψυχοθεραπεύτρια Paule Desgagnes

Το ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ! Ξυπνάει την ενέργεια στο λαιμό και στους πνεύμονες
Το ΧΕ,ΧΕ,ΧΕ,ΧΕ! Κινητοποιεί το θυρεοειδή αδένα
Το ΧΙ ,ΧΙ,ΧΙ,ΧΙ ! Δονεί όλο το σώμα
Το ΧΟ,ΧΟ,ΧΟ,ΧΟ! Ενεργοποιεί το διάφραγμα, τη θωρακική και σπλαγχνική κοιλότητα
Το ΧΟΥ,ΧΟΥ,ΧΟΥ,ΧΟΥ! Αναζωογονεί τον αυχένα, όπως επίσης και τις φωνητικές χορδές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ