Οι άταφοι πρόσφυγες απειλή για τη δημόσια υγεία

Νεκροί πρόσφυγες παραμένουν άταφοι, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Λέσβου και της Σάμου, όπου βρέθηκαν δεκάδες σοροί πνιγμένων τις προηγούμενες ημέρες. Οι καταγγελίες που αποκαλύπτει το healthreportaz.gr, είναι χαρακτηριστικές και αποκαλύπτουν με πόση προχειρότητα αντιμετωπίζεται το θέμα τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές.

Στο μεταξύ, στο δρόμο της αναζήτησης λύσης για την ταφή με τους απαραίτητους υγειονομικούς κανόνες, οι σοροί των πνιγμένων στη Λέσβο στοιβάζονται σε κοντέινερ-ψυγείο, καθώς το νοσοκομείο είναι γεμάτο και δεν υπάρχει χώρος ταφής, όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο κοιμητήριο του νησιού δεν υπάρχει χώρος ταφής και αυτή την ώρα οι σοροί προσφύγων που δεν έχουν ταφεί ξεπερνούν τις 20-25.

Και συμπληρώνει “επειδή και το νεκροτομείο είναι γεμάτο, μέχρι την ταφή τους οι σοροί μπαίνουν σε ένα ειδικό κοντέινερ με ψύξη.”

Προκειμένου να βρεθεί λύση, όπως σημείωσε ο μητροπολίτης, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον δήμο και τον διοικητή του νοσοκομείου, να δοθεί μέρος δύο στρεμμάτων του κτήματος που είναι δίπλα στο κοιμητήριο, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι το κτήμα ανήκει «σε κληροδότημα του νοσοκομείου» και αν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια μέχρι να αποδεσμευτεί.

Προβλήματα στην ταφή προσφύγων και στη Σάμο

Σε αναζήτηση χώρου για την ταφή των πνιγμένων προσφύγων βρίσκεται και ο δήμος Σάμου.

Σύμφωνα με το samostimes.gr τις τελευταίες ημέρες περίπου 30 σοροί προσφύγων δεν έχουν ταφεί, καθώς δεν υπάρχει χώρος εντός του κοιμητηρίου.

Για το θέμα συναντήθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αμυρσώνης με την εισαγγελέα Σάμου προκειμένου να βρεθεί λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ