Το κοινωνικό ιατρείο δίνει τη δική του μάχη και μας θέλει κοντά του

Επανειλημμένα εδώ και χρόνια, αλλά και φέτος, έχουμε τονίσει ότι τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Οι επιπτώσεις στον τομέα της Υγείας από την εφαρμογή των Μνημονίων μέχρι τώρα είναι καταστροφικές για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους

Με πρόσκληση του τέως Υφυπουργού και νυν Υπουργού Υγείας, το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής είχε κάνει προτάσεις για τους ανασφάλιστους, που συμπεριλήφθηκαν εν μέρει στη σχετική ΚΥΑ τον περασμένο Μάιο. Η ΚΥΑ ξαφνικά πάγωσε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν
•    Με τους ανασφάλιστους. Θα δοθεί επιτέλους η πολυπόθητη ελεύθερη, πλήρης και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ; Τα ποσά που ακούγονται είναι πολύ λίγα. Ο νέος Υπουργός Υγείας γνωρίζει καλά ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα.
•    Με μονάδες εντατικής να παραμένουν κλειστές, καρκινοπαθείς να περιμένουν πολλούς μήνες για ακτινοθεραπείες, με ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ασθενείς να ψάχνουν ραντεβού στο υποστελεχωμένο ΠΕΔΥ και τους νέους γιατρούς να μεταναστεύουν .

Το Εθνικό Συστήματος Υγείας χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση και όχι μείωση των προϋπολογισμών και έλεγχο/αξιολόγηση από ιδιωτική εταιρεία (ΕΣΑΝ).
•    Με την μείωση των δαπανών για την πρόνοια (3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε 3 χρόνια) που προβλέπεται από το νέο (3ο) μνημόνιο.
•    Με την πολιτική των ΚΕΠΑ που συνεχίζουν να μειώνουν και να κόβουν τα επιδόματα αναπηρίας.

Το κόστος είναι ζωές που χάνονται.

Απαιτούμε
•    Ελεύθερη πλήρη και δωρεάν πρόσβαση ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας (Α” βάθμιο και Β” βαθμιο).
•    Πλήρη κάλυψη προσφύγων και μεταναστών με ή χωρίς χαρτιά.
•    Ενίσχυση δημόσιας υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας με κονδύλια και προσωπικό.
•    Χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας.

Η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό.

Συντονιστικό ΚΙΦΑ Αττικής

+++
Τα κοινωνικά ιατρεία -φαρμακεία αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) είναι αυτόνομες, ανεξάρτητες, αυτo-οργανωμένες και αυτο-διαχειριζόμενες συλλογικότητες πολιτών που παρέχουν εθελοντικά, εντελώς δωρεάν, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. Δεν έχουν πρόθεση, αλλά ούτε και αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του κράτους. Στηρίζονται στην αλληλεγγύη των πολιτών και δεν έχουν καμία οικονομική εξάρτηση από επίσημους κρατικούς φορείς ή ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Σκοπός τους είναι μέσα από έναν διαρκή καθημερινό δημοκρατικό, κοινωνικό και πολιτικό αγώνα να διεκδικήσουν δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη και το δικαίωμα στην υγεία, για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ