Αιφνιδιαστική και πρόχειρη η Υπουργική απόφαση που προβλέπει νέους ποσοστιαίους στόχους στη συνταγογράφηση γενοσήμων

Όχι στις αυθαιρεσίες – Ζητούμε διάλογο για την ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκτιμά ως πρόχειρη και αιφνιδιαστική την Υπουργική απόφαση που προβλέπει την καθιέρωση, νέων ποσοστιαίων στόχων, συνταγογράφησης, γενοσήμων φαρμάκων που έβγαλε το υπουργείο Υγείας, χωρίς να προηγηθεί διάλογος, με τις Επιστημονικές Ενώσεις και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι το γεγονός ότι ενώ ο ΕΟΦ δεν έχει καν ενημερωμένη τη θετική λίστα φαρμάκων, έχουν ήδη καθοριστεί υψηλά πρόστιμα για τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος σε κάθε απόφαση που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον του ασθενή και της Δημόσιας υγείας. Είμαστε υπέρ του περιορισμού των δαπανών και στηρίζουμε την αύξηση της κατανάλωσης των επώνυμων αξιόπιστων γενοσήμων, ωστόσο τονίζουμε ότι ο θεράπων γιατρός, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει την επιστήμη του, με στόχο το μέγιστο θεραπευτικό όφελος, για τον ασθενή, χωρίς μέτρα αστυνόμευσης που δεν συνάγουν με την ιατρική πρακτική. Επιπλέον η επιβολή ορίων στη συνταγογράφηση, θα πρέπει να υπηρετεί αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, για να μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζει για άλλη μια φορά, ότι η Δημόσια υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να αρχίσει το διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς. Καλούμε ακόμη την πολιτική ηγεσία να μην προχωρήσει στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, πριν προηγηθεί διάλογος με τις Επιστημονικές Ενώσεις και τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Δεν θα δεχτούμε καμία αυθαιρεσία που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, ενάντια στο συμφέρον της Δημόσιας υγείας. Καλούμε τους αρμοδίους να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν την υγεία με προχειρότητα και να δείξουν την πρέπουσα σοβαρότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ