Aγωγή-μαμούθ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ επειδή ξέχασαν γάζα στην κοιλιά της!

 

Συγκλονιστική και ασυνήθιστη είναι η ιατρική περιπέτεια μιας γυναίκας από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, η οποία οδηγήθηκε σε άσκοπη, αυθαίρετη και εξαιρετικά επώδυνη χειρουργική επέμβαση.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την αγωγή-μαμούθ ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ την οποία κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών και δημοσιεύει σήμερα το healthreportaz και η Espresso, η εγχείρηση εκτελέστηκε με βαρύτατη αμέλεια των ιατρών και του προσωπικού του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί μια χειρουργική γάζα (!) μέσα στο σώμα της!

Η ιστορία που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει το σενάριο κινηματογραφικής ταινίας εκτείνεται χρονικά από τις 17 Μαρτίου 2009. Τότε όταν η ασθενής, μητέρα τριών παιδιών,  επισκέφτηκε μεγάλο νοσοκομείο της Περιφέρειας, προκειμένου να λάβει ιατρικές συμβουλές σχετικά με ένα υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην αγωγή της, μετά την εξέταση ο θεράπων ιατρός της είπε ότι είχε ένα ινομύωμα διαμέτρου πέντε εκατοστών, το οποίο θα έπρεπε να αφαιρέσει με εγχείρηση. Επιπλέον, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν χρειάζονταν επιμέρους ιατρικές πράξεις όπως η ολική αφαίρεση της μήτρας διότι, όπως είπε, δεν αντιμετώπιζε άλλο πρόβλημα, καθησυχάζοντάς την ότι επρόκειτο για μια απλή επέμβαση.

Μετά από ενάμιση μήνα σχεδόν, την 24η Απριλίου 2009, η γυναίκα ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο Νοσοκομείο για να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της και να υποβληθεί στις απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις, όχι όμως και σε καινούργιο υπερηχογράφημα, για να διαπιστωθεί η κατάσταση του ινομυώματος τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Στο δικόγραφο της αγωγής της επισημαίνει ότι, λίγο προτού εισαχθεί στο χειρουργείο χωρίς καμιά επιστημονική εξήγηση και καμιά νεότερη εξέταση, ο θεράπων ιατρός ανέφερε πως θα έπρεπε να γίνει άμεσα ολική αφαίρεση της μήτρας. Η απόφαση αυτή άφησε αποσβολωμένη την ασθενή και εμβρόντητο τον σύζυγό της. Και οι δύο δεν πίστευαν στα αυτιά τους με τα νέα δεδομένα!

Από τη μια ημέρα στην άλλη, η διάγνωση από «Ινομυωματώδης μήτρα προς Χ/Ο» άλλαξε σε «Κοιλιακή ολική υστεκτομή μετά των εξαρτημάτων άμφω». Έκτοτε η ζωή της 65χρονης και της οικογένειάς της μετατράπηκε σε πραγματικό εφιάλτη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην αγωγή.

Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου. Το επόμενο διάστημα η γυναίκα υπέφερε από αφόρητους πόνους και αιμορραγίες, αλλά ο γιατρός της τη διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας.

Οι πόνοι και η… γάζα!

Ο καιρός όμως περνούσε και η κατάστασή της αντί να βελτιώνεται επιδεινωνόταν συνεχώς. Έπειτα από έναν μήνα, βλέποντας ότι η κατάστασή της υγείας της πήγαινε από το… κακό στο χειρότερο (σ.σ. μεταξύ άλλων ανέβασε και πυρετό) και φοβούμενη πλέον για την ίδια της τη ζωή, η γυναίκα αποφάσισε να αναζητήσει μόνη της αλλού ιατρική βοήθεια.

Μετά από πολυάριθμες εξετάσεις που πραγματοποίησε, όπως χαρακτηριστικά λέει, σε ιδιωτικά ιατρεία στην Πάτρα αλλά και στο Ξυλόκαστρο, μια ακτινογραφία «έδειξε» τελικά την ύπαρξη μιας γάζας που είχε ξεχαστεί μέσα στο σώμα της όλο αυτό το διάστημα!

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα με σοβαρό κίνδυνο σηψαιμίας και την 1η Ιουνίου υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση για να της αφαιρεθεί το ξένο σώμα που της προκαλούσε εξόγκωμα και ενοχλήσεις στην κοιλιά. Όπως μάλιστα της είπε ο χειρουργός της, στάθηκε πολύ τυχερή και σώθηκε στο παρά πέντε.

Η επόμενη κίνηση ήταν η 65χρονη να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην αγωγή της για την απίστευτη περιπέτειά της «βαρύτατη υπαιτιότητα υπέχουν οι ιατροί, τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες του νοσοκομείου, υπό τα όμματα των οποίων διεπράχθησαν όλες οι παρανομίες, αυθαιρεσίες, παραλείψεις και κακοτεχνίες τις οποίες καθήκον είχαν να αποτρέψουν».

Μάλιστα ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κ. Χρίστος Ζυγογιάννης αναφέρει ότι η εντολέας του ενδέχεται να αποσπάσει αποζημίωση μεγαλύτερη, αφού κινδύνευσε να πεθάνει και η ζωή της κυριολεκτικά σώθηκε την τελευταία στιγμή. «Η ύπαρξη της γάζας εντός του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα έθεσε σε σοβαρότατο κίνδυνο όχι μόνο τη σωματική ακεραιότητα της ενάγουσας, εξαιτίας του κινδύνου να υποστεί ανήκεστο βλάβη, αλλά και την ίδια της τη ζωή, αφού έφτασε στα όρια της σηψαιμίας» σημειώνει.

Από τον φάκελο της υπόθεσης πάντως προκύπτει ότι ακόμη και σήμερα η αποκατάσταση της υγείας της 65χρονης δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η θεραπευτική αγωγή συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για πολύ χρόνο ακόμη. Άτομα του περιβάλλοντός της αλλά και οι θεράποντες ιατροί που την ανέλαβαν μετά τον εντοπισμό και την αφαίρεση της γάζας αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να υποβληθεί και σε τρίτη χειρουργική επέμβαση προς αποκατάσταση των εκτεταμένων και δύσμορφων ουλών που φέρει η κοιλιακή της χώρα και οι οποίες αποδίδονται στην πρώτη επέμβαση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ