Παρατυπίες στη διαδικασία πιστοποίησης θανάτου προσφύγων καταγγέλλουν οι ιατροδικαστές

Αυθαίρετες διαδικασίες πιστοποίησης θανάτου προσφύγων καταγράφονται στη Σάμο, με προτροπή της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Πρόκειται για πιστοποιητικά θανάτου που εκδίδονται στη Σάμο για τους μετανάστες που βρίσκονται νεκροί στα παράλια του νησιού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση. Αυτό συμβαίνει καταρχάς γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος -άρα ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης.

Ωστόσο, η ανεύρεση μιας σωρού στο νερό δεν σημαίνει υποχρεωτικά πνιγμό εντός ύδατος, καθώς ένας τέτοιος θάνατος μπορεί να οφείλεται, είτε σε παθολογικά αίτια που είχε χρόνια ο θανών, είτε σε κάποια παθολογία που δημιουργήθηκε τη στιγμή που κολυμπούσε, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιοι θάνατοι υποκρύπτουν χρήση τοξικών ουσιών ή ακόμη και εγκληματικές ενέργειες.

Όμως, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, η διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου φέρεται να έχει εκδώσει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο προτείνει αυθαίρετες και ψευδείς πιστοποιήσεις θανάτου.

Συγκεκριμένα, φέρεται να τηρεί μία διαδικασία κατά την οποία προτείνεται σε συγγενείς των θυμάτων να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν νεκροτομή και ότι η αιτία του θανάτου του συγγενή τους ήταν ο πνιγμός.

Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, είναι πλήρως αυθαίρετη και δεν συμβαδίζει με τα διεθνή δεδομένα της Ιατρικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ