Ένα Ταμείο για όλες τις κύριες συντάξεις

Πλειστηριασμοί, 100 δόσεις αλλά και το θέμα του ασφαλιστικού που έθεσαν με το «καλημέρα» οι Θεσμοί, απασχόλησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το κουαρτέτο των δανειστών κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας τους στην Αθήνα.

Η μαραθώνια συνάντηση του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ της Τετάρτης και έτσι, «άρχισαν τα όργανα» για την εφαρμογή των τελευταίων από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, την καταγραφή των πρώτων από τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου και, ιδίως, τις αλλαγές σε τράπεζες, πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι υπάρχει διάθεση προσέγγισης για να προλάβουμε να κλείσουμε ως το Σάββατο συμφωνία που θα επικυρωθεί Κυριακή ή Δευτέρα από το EWG, κάτι που θα είχε και θετική επίδραση στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο κ. Σταθάκης δε διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει όρια προστασίας από πλειστηριασμούς στα 180.000 έως 200.000 ευρώ αξία ακινήτου έναντι 120.000 που έχουν ζητήσει οι δανειστές. Όπως σημειώθηκε, τα μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν μετά το EWG της Δευτέρας.

Το Ασφαλιστικό σε ξεχωριστή σύσκεψη

Στο ίδιο ξενοδοχείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με κλιμάκια των θεσμών, όπου στο τραπέζι μπήκε πρώτο-πρώτο το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν συνυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να παίρνουν το 60% όσοι βγαίνουν πριν τα 65 έτη και αφού τα συμπληρώσουν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο προς διευκρίνιση είναι αν η απαίτηση των δανειστών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξής τους όσοι είναι μικρότεροι των 65 ετών αφορά και τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και όσους έχουν αναπηρικές συντάξεις, χηρείας κλπ. Ζητούν επίσης να μείνει μόνο ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους τους Έλληνες και ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το κουαρτέτο θα μείνει στην Αθήνα πάνω από τρεις μέρες και δεν αναμένεται να αποχωρήσουν αν δεν κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, μέχρι την Δευτέρα.

Στη φωτογραφία η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία εκπροσωπεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον ως προς το κλείσιμο των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου, αλλά και των εκκρεμοτήτων για τις τράπεζες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Το παζάρι στις ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, θα αφορά και στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, με όλες τις επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.

Συγκεκριμένα, εντός της εβδομάδας πάντως, θα πρέπει να κλείσουν:

– Το νέο καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς. Κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι Αθήνα και δανειστές είναι κοντά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα των ετών προστασίας. Τους ξένους ελεγκτές ενοχλεί πως η σημερινή κατάσταση επιτρέπει σε κάποιον να πληρώνει επί 20 χρόνια κάτι «έναντι» του 80% της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου.

– Η ρύθμιση των 100 δόσεων. Παρατηρείται προσέγγιση και κυβερνητική πηγή διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους.

Παράλληλα -και αυτό είναι θετικό- εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης με 12 δόσεις και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω ΤΑΧΙS.

– Συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα ισοδύναμα σχεδιάζεται να προέλθουν από την φορολόγηση του στοιχηματισμού.

Στα εκκρεμή ζητήματα, εκτός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, των ισοδυνάμων μέτρων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των αλλαγών στις 100 δόσεις, περιλαμβάνεται και η τιμολόγηση των φαρμάκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ