Παγκρεατικός καρκίνος: «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο»

Στοχευμένες δράσεις και περισσότερη ενημέρωση για τον καρκίνο του παγκρέατος ζητούν οι Έλληνες ασθενείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο.

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σήμερα ο μόνος καρκίνος με αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, πολλά μπορούν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του, υποστηρίζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος, με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο», η πρόεδρος Ζωή Γραμματόγλου, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ενημέρωσης, η καθυστερημένη διάγνωση, η υποχρηματοδότηση της έρευνας είναι προβλήματα κοινά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Πολυσυμμετοχική Πλατφόρμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος συνέταξε μια Διακήρυξη με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες – μέλη να αναλάβουν δράση για την υλοποίηση πέντε στόχων μέχρι το 2020. Οι ίδιοι και περισσότεροι στόχοι είναι απαραίτητο να αναληφθούν και στη χώρα μας:
1. Προώθηση εκστρατειών για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
2. Ανάπτυξη ειδικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και ενσωμάτωσή τους στις ευρύτερες πολιτικές ελέγχου του καρκίνου, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου.
3. Βελτίωση της πρώιμης διάγνωσης μέσω της προώθησης εθνικής εκστρατείας προς τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.
4. Βελτίωση της διαδικασίας συλλογής δεδομένων στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και προσπάθεια δημιουργίας ειδικών μητρώων ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος στη χώρα μας, σε κάθε χώρα μέλος και συνολικά στην Ευρώπη.
5. Αύξηση του αριθμού των πανευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον καρκίνο του παγκρέατος με τη διάθεση κονδυλίων για την έρευνα για το καρκίνο του παγκρέατος».

Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ σε συνεργασία με την ογκολογική κοινότητα θα εξειδικεύσει τους πέντε στόχους για τη χώρα μας και θα τους υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας για μελέτη και υλοποίηση. Επίσης, ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις με τη διανομή έντυπου υλικού σε συλλόγους ασθενών με καρκίνο σε όλη τη χώρα. Ενώ έχει συσταθεί και Ομάδα Ασθενών και Περιθαλπόντων Καρκίνου του Παγκρέατος κάτω από την ομπρέλα του ΚΕΦΙ, που βοηθά άλλους συμπάσχοντες με ενημέρωση, ανταλλαγή χρηστικών πληροφοριών, ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ