Ο Οργανισμός Φρoντίδας Ηλικιωμένων “ Ο Νέστωρ” στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής

• Επιτακτική η ανάγκη αποτελεσματικής Πρόληψης της άνοιας και της Νόσου Alzheimer
• Ακόμη και στο μισό θα μπορούσαν να μειωθούν τα περιστατικά άνοιας και Νόσου Alzheimer, με την εύρεση θεραπειών τροποποίησης της Νόσου
• Η μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, μπορούν να “φρενάρουν” τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών Alzheimer
• Δωρεάν υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους σήμερα, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους

Η σημασία, η αναγκαιότητα αλλά και οι δυνατότητες Πρόληψης της άνοιας και της Νόσου Alzheimer ήταν, μεταξύ άλλων, από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα και φιλοξένησε πολλούς και σημαντικούς επιστήμονες, σχετικών ειδικοτήτων, από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ”, οι οποίοι συμμετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, στις τοποθετήσεις τους, ανέπτυξαν όλες τις δυνατές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα προς όφελος των ασθενών και μίλησαν για την αναγκαιότητα εύρεσης θεραπειών που θα σταματούν την εξέλιξη της νόσου.

Ο τέως πρόεδρος του κλάδου Ψυχογηριατρικής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Φόρτος, ο οποίος προέδρευσε στη συζήτηση, τοποθετήθηκε τονίζοντας τη σημαντική αύξηση του επιπολασμού της νόσου του Alzheimer, που κάνει επιτακτική την ανάγκη της αποτελεσματικής πρόληψής της.

Ο Ψυχίατρος Αντώνης Μούγιας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του οργανισμού φροντίδας ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ”, μιλώντας για την αναγκαιότητα της Πρόληψης της άνοιας τόνισε: “Δυστυχώς, αν και πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα στις μελέτες πρόληψης της άνοιας δεν είναι ικανοποιητικά. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους πρώιμης διάγνωσης της νόσου, καθώς και θεραπείες που θα τροποποιούν την εξέλιξη της νόσου και δεν θα βελτιώνουν μόνο τα συμπτώματα. Η εύρεση θεραπειών τροποποίησης της νόσου θα μπορούσαν να μειώσουν τα περιστατικά άνοιας στο μισό μέσα σε μια γενιά”.

Για την αναμφίβολη σύνδεση του τρόπου ζωής με την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της υγείας στην τρίτη ηλικία, μίλησε η Νευρολόγος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων “ Ο Νέστωρ”, Μαργαρίτα Συνετού η οποία τόνισε πως “έχει πια αναγνωριστεί η σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου στην πρόληψη της άνοιας. Το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες και αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών με άνοια παγκοσμίως”.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον κο Μούγια, έγινε στις δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, μέσω των προγραμμάτων του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ”.

“Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε σημαντικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους. Ο οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ” προσφέρει δωρεάν πολλές καινοτόμες παρεμβάσεις. Εταιρείες Alzheimer ανά την Ελλάδα προσφέρουν εξίσου σημαντικές υπηρεσίες. Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των ασθενών με άνοια και η μείωση της επιβάρυνσης των συγγενών τους”.
Λίγα Λόγια για το έργο του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων
«Ο Νέστωρ»

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, με στόχο να παρέχει στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, δωρεάν εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση της άνοιας και των υπολοίπων ψυχογηριατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας.

Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, που πάσχουν από ψυχογηριατρικά νοσήματα, μέσω της ενίσχυσης της αυτονομίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης τους, ο «Νέστωρ» ανέπτυξε μια σειρά από δομές που συμβάλουν καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», ανέπτυξε και λειτουργεί μέχρι σήμερα:

• Δύο Κέντρα Ημέρας Νόσου Alzheimer (Κυψέλη, Αγ. Ελευθέριος)
• Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για ασθενείς με άνοια
• Δύο ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία (Αθήνα, Χαλάνδρι)
• Προστατευόμενο Διαμέρισμα
• Ιατρείο Μνήμης και Ψυχιατρικό Ιατρείο, στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Γαλατσίου, Βριλησσίων
• Γραμμή SOS για φροντιστές ασθενών με άνοια

Επιπλέον, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια όπως:

• εξωτερικά ιατρεία
• συμβουλευτικές συνεδρίες
• ομάδες εργοθεραπείας
• ψυχοθεραπευτικές ομάδες συγγενών
• πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι
• εκπαιδευτικά μαθήματα για συγγενείς ασθενών
• σεμινάρια για Επαγγελματίες Υγείας

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ» σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αθήνας υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης και ψυχολογικής υποστήριξης από εθελοντές, σε 35 οικογένειες ηλικιωμένων που το έχουν ανάγκη (μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι που φροντίζουν ανήλικα εγγόνια και ηλικιωμένους με άνοια).
Ετησίως περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και για άλλα ψυχογηριατρικά προβλήματα ενώ τουλάχιστον 250 ασθενείς με άνοια νοσηλεύονται στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας.
Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», απασχολεί σήμερα 76 εργαζόμενους και 45 ενεργούς εθελοντές.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενέργειες ενημέρωσης της κοινότητας σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ