Γιατί ξυπνάμε μονίμως κουρασμένοι χωρίς λόγο;

Είστε μονίμως κουρασμένοι χωρίς λόγο; Αισθάνεστε αδυναμία και κατάπτωση; Θα μπορούσε να είναι κόπωση των επινεφριδίων.

Η κόπωση των επινεφριδίων εμφανίζεται όταν τα επινεφρίδια σας δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις του στρες. Από τις απαιτήσεις της εργασίας, των οικογενειακών υποχρεώσεων και με τους βιαστικούς ρυθμούς της πόλης, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε σαν να είμαστε υπό συνεχή πολιορκία του στρες.

Τα επινεφρίδια είναι το κλειδί για την επιβίωσή μας ως είδος. Το παρατεταμένο στρες, είτε πρόκειται για σωματικό, συναισθηματικό, ή ψυχολογικό, εξαντλεί τα επινεφρίδια, οδηγεί σε αϋπνία, ευερεθιστότητα και κόπωση.

Όταν τα επινεφρίδια μας λειτουργούν ακατάπαυστα για να παράγουν την απαιτούμενη κορτιζόλη, τελικά καθίστανται αδύναμα. Το σώμα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντισταθμίσει την υπολειτουργία των επινεφριδίων, αλλά αυτό έχει σοβαρή επίπτωση στον μεταβολισμού σας, την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα, τη σεξουαλική ορμή, ακόμη και τον ύπνο!

Έρευνα έδειξε ότι οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται άμεσα με την αυξημένη ευαισθησία στη διέγερση που παράγει η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη.

Η κορτιζόλη είναι διεγερτική, μας ξυπνάει και μας διατηρεί έτοιμους για δράση, αρκετή ώρα μετά την εμφάνιση του στρεσογόνου αίτιου. Δυστυχώς, όταν είμαστε κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες, τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν αυξημένα και τα επινεφρίδια μας, οι πυραμιδοειδείς αδένες που βρίσκονται πάνω από κάθε νεφρό, δεν παίρνουν ποτέ την ευκαιρία να φορτιστούν.

Όταν για μέρες δεν έχουμε καλό ύπνο, ο κιρκαδικός ρυθμό μας διαταράσσεται. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη μας, οι οποίες είναι οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και τη διάθεση.

Με άλλα λόγια, το στρες όχι μόνο δεν θα μας κρατήσει σε κατάσταση ετοιμότητας μέσω της αύξησης των επιπέδων της κορτιζόλης, αλλά μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία και σε ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ