Η νεκροτομή που …έσωσε μια ζωή

Μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες έχουμε έρθει σε επαφή με την ωραιοποιημένη εικόνα ενός ιατροδικαστή, ενός εξειδικευμένου επιστήμονα, που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαλεύκανση φριχτών φόνων ή θανάτων υπό περίεργες συνθήκες.

Παρ” όλα αυτά η συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα εξακολουθεί να περιβάλλεται από ένα μυστήριο γύρω από το ακριβές της αντικείμενο, το γνωστικό της πεδίο, τις συνθήκες εργασίας, τη συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες ή και ακόμη τη χρησιμότητά της. Κομβικό το επάγγελμά τους στα εγκλήματα, αλλά και στον κόσμο των ζωντανών. Οι ιατροδικαστές είναι με έναν τρόπο η φωνή των νεκρών, η φωνή των θυμάτων…

Η  Μαρίνα Ζιώζιου μίλησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής» με τη νέα γενιά των ιατροδικαστών, τους Ελληνες… CSI, προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα την ειδικότητά τους, αναδεικνύοντας αθέατες λεπτομέρειες του επαγγέλματός τους, ενώ μας αποκάλυψαν υποθέσεις που οι ίδιοι έχουν χειριστεί και τους συγκλόνισαν.

Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι, παίρνουν τη σκυτάλη σε μία δύσκολη περίοδο για την επιστήμη τους, αλλά και για τη χώρα. Ωστόσο, με αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά υπάρχουν οι δυνατότητες, ώστε στην Ελλάδα της κρίσης να ανοιχθούν νέες προοπτικές στη σχέση ιατροδικαστικής και καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Ανάμεσα στους επιστήμονες που μίλησαν και η Ελπίδα Σπανουδάκη η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο δολοφόνος κάπου κάνει λάθος»

Η Ελπίδα Σπανουδάκη εξηγεί τη σημασία της συνεργασίας με τις Αρχές: «Η ιατροδικαστική είναι μια επιστήμη η οποία αποτελεί έναν αναγκαίο κρίκο στην αλυσίδα που ονομάζεται έγκλημα. Η σωστή συνεργασία με την αστυνομία δίνει πάντα θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη λύση του εγκλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση η αλυσίδα αυτή »σπάει»», υπογραμμίζει η 41χρονη ιατροδικαστής, η οποία εργάζεται στο Ηράκλειο και είναι μέλος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Οι υποθέσεις που έχει χειριστεί ήταν πολλές και δύσκολες, αλλά μία της έδωσε την χαρά να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό της. «Αναφέρομαι σε περιστατικό ενός νεαρού άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του. Η νεκροτομή ανέδειξε ανεύρυσμα αορτής (στην έκφυσή της). Ενημέρωσα την οικογένεια και μου ανακοίνωσαν ότι ο πρώτος αδελφός τους απεβίωσε στην Αθήνα και πραγματοποιήθηκε νεκροτομή, χωρίς σαφή αίτια θανάτου. Ετσι υπέδειξα στον τρίτο αδελφό να προβεί σε καρδιοαγγειακό έλεγχο. Ο έλεγχος βγήκε θετικός για ανεύρυσμα αορτής, ο άνθρωπος χειρουργήθηκε και σήμερα είναι κοντά μας».

«Τέλειο έγκλημα» δεν υπάρχει και για την κ. Σπανουδάκη. «Θεωρητικά υπάρχει ο τρόπος να φθάσεις στο τέλειο έγκλημα, στην πορεία όμως κάπου θα γίνει λάθος. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία μπορούν αρχικά να σε ξεγελάσουν και να σε αποπροσανατολίσουν», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ