Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για τα αυξανόμενα ανθρωπιστικά προβλήματα στα συνοριακά περάσματα από την Ελλάδα στα Βαλκάνια

Την περασμένη Παρασκευή (20/11), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) μαζί με τους εταίρους της, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την UNICEF, εξέφρασαν την κοινή βαθιά ανησυχία τους για τους κινδύνους που συνδέονται με μια σειρά από νέα και μη συντονισμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε αρκετά σημεία των συνόρων στα Βαλκάνια, από τα οποία περνούν πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αρνητικές συνέπειες αυτών των ενεργειών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς καθώς ο κόσμος υποχρεώνεται να παραμείνει στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί κατάλληλες λύσεις για την κατάστασή τους. Μια νέα ανθρωπιστική κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργείται στην Ευρώπη.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά κύριο λόγο αφορούν ανθρώπους που κατηγοριοποιούνται βάσει των εθνικοτήτων που έχουν δηλώσει. Στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά και μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε υπηκόους της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Τους υπηκόους άλλων χωρών δεν τους αφήνουν να περάσουν – περίπου 1.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο βασικό σημείο εισόδου στη ΠΓΔΜ από την Ελλάδα. Περίπου 200 άτομα διαμαρτύρονται, κυρίως Ιρανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και Πακιστανοί, ενώ η απογοήτευσή τους μεγαλώνει. Περίπου 60 άτομα έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας και υπάρχουν αναφορές για 11 άτομα που έχουν ράψει το στόμα τους. Περίπου 150 άνθρωποι έχουν επιστρέψει τις τελευταίες 48 ώρες με τη θέλησή τους στην Αθήνα, όπου όπως έχουν ενημερωθεί έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο. Κοντά στην Ειδομένη, το συνοριακό πέρασμα από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ, η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν στήσει ένα κέντρο διαμετακόμισης που αποτελείται από 7 σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (rub halls) με θέρμανση όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν όσοι έχουν ξεμείνει στην περιοχή και να φάνε ζεστό φαγητό.
Καθώς αναμένονται και άλλες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και το 2016, είναι επιτακτική ανάγκη η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αλλά και να εξεταστεί η κάθε περίπτωσή τους ξεχωριστά. Στους ανθρώπους στους οποίους οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα συνοριακά περάσματα έχουν άμεσο αντίκτυπο, πρέπει να παρέχεται κατάλληλη ενημέρωση και συμβουλευτική καθώς και να υπάρξουν ρυθμίσεις για τη στέγασή τους.
Δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα, η Υ.Α. εξακολουθεί να εκφράζει την ανησυχία της για το ότι τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ΠΓΔΜ-Σερβίας θα αποβούν σε όφελος των διακινητών, επειδή οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι σε αυτή τη χαοτική κατάσταση. Ενώ μπαίνει ο χειμώνας, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σταθεροποίηση καθώς και για ολοκληρωμένη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ