Πνευμονολογική Κλινική Παν. Θεσσαλίας: Ασθνείς ενημερώνονται για την πορεία της υγείας τους μέσω… Μail!

Στα πλαίσια αξιοποίησης της επικοινωνιακής δυνατότητας, που προσφέρει το διαδίκτυο, από αρχές Οκτωβρίου εφαρμόζεται στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η μέθοδος αποστολής πληροφοριακού σημειώματος νοσηλείας μέσω e-mail.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα να αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι ακτινολογικές εικόνες του ιατρικού φακέλου ή ακόμα και εικόνες ενδοσκόπησης. Τον πρώτο μήνα εφαρμογής, σύμφωνα με στοιχεία της παραπάνω κλινικής, απεστάλησαν 61 ενημερωτικά σημειώματα σε ηλεκτρονική μορφή, στο σύνολο των 78 ασθενών που εξήλθαν από την Κλινική. Η μέθοδος εφαρμόσθηκε με ποσοστό επιτυχίας 80 τοις εκατό. Σε περιπτώσεις υπερηλίκων αναζητήθηκε κάτοχος e-mail από το εγγύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Εμπόδια στη μη εφαρμογή της μεθόδου ηλεκτρονικής πληροφόρησης ήταν μη κατοχή e-mail λόγω ειδικής πληθυσμιακής ομάδας πχ αθίγγανοι, άστεγοι και λόγω προχωρημένης ηλικίας του/της ασθενούς και μη ύπαρξη οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης, δεν υπήρχε η δυνατότητα αποστολής ενημερωτικού σημειώματος σε ηλεκτρονική μορφή σε κρατούμενους φυλακών και σε ιδρύματα.

Το υψηλό ποσοστό εφαρμογής της μεθόδου δηλώνει, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, την ευρεία αποδοχή του νέου τρόπου πληροφόρησης από τους ασθενείς και το οικογενειακό περιβάλλον τους.

Ωστόσο, όπως αναμένεται από την εφαρμογή κάθε πρωτοποριακού μέσου επικοινωνίας, δεν έλειψαν οι αστείες συνομιλίες ιδίως με ηλικιωμένους μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία: ‘’δεν έχω μέλι γιατρέ μου», (δηλαδή e-mail), αλλά και οι ευχάριστες εκπλήξεις με γνώση του κυβερνοχώρου και κατοχή e-mail από υπερήλικες, τονίζει επίσης ο ίδιος.

Η παροχή στον ασθενή γνώσεων μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, έχει οριστεί ως «επικοινωνία βασιζόμενη σε υπολογιστή μεταξύ των νοσοκομειακών ιατρών και των ασθενών, στο πλαίσιο μιας συμβατικής σχέσεως στην οποία ο πάροχος της υγειονομικής περίθαλψης έχει αναλάβει ρητά μέτρα ευθύνης για τη φροντίδα του ασθενή».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Ι. Γουργουλιάνη η επικοινωνία μέσω e-mail κρίνεται απαραίτητη και εξαιρετικά επιβοηθητική. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επικοινωνία ιατρού – ασθενούς τόσο στη γενική ιατρική, όσο και σε εξειδικευμένους τομείς της ιατρικής πρακτικής.

Δεδομένης της αυξημένης χρήσης του διαδικτύου από το κοινό και του αυξημένου ενδιαφέροντός του για τη χρήση γενικότερα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως μέσο ανταλλαγής πληροφοριών, ο αριθμός των ιατρών που επιλέγουν να εφαρμόσουν αυτή τη μέθοδο επικοινωνίας, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, είναι ακόμη μικρός, ακόμα και αν η ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πολύ διαδεδομένη για τον κλάδο (πάνω από το 85 τοις εκατό των ιατρών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας).

Παρόλο που τα ποσοστά αναμένονταν υψηλά, η υιοθέτηση και η πρόοδος της μέσω e-mail επικοινωνίας από τον ιατρικό κόσμο υπήρξαν αργές. Οι ιατροί έχουν εκφράσει ενδοιασμούς σχετικά με την ηλεκτρονική επικοινωνία ενδεχομένως λόγω της παραβίασης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της σπατάλης χρόνου τους, της μη καλή συνεργασίας με αυτή τη μέθοδο.

Στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απαιτούνται. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω εκπαίδευση τόσο των ασθενών όσο και των ιατρών σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μέσω e-mail επικοινωνίας, και της εξάλειψης των νομικών εμποδίων για την εφαρμογή της, καταλήγει ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ