6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του Καπνίσματος «Μαθαίνω να μην Καπνίζω»

Στο πλαίσιο του προγράμματος Heart II, διοργανώνεται το 6ο Τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος με θέμα «Παιδεία για ένα Κόσμο χωρίς Κάπνισμα».
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το νεοσύστατο Ινστιτούτο Δημοσίας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος και το υπερσύγχρονο Ερευνητικό Εργαστήριο «Γεώργιος Δ. Μπεχράκης» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Το Συνέδριο θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, (Αν. Παπανδρέου 37, Μαρούσι), με μία μαθητική εκδήλωση όπου περισσότερα από 1000 παιδιά, για 6η συνεχή χρονιά, θα υψώσουν την φωνή τους «Για έναν κόσμο χωρίς Κάπνισμα», με δικές τους συνθέσεις τραγουδιών, θεατρικά δρώμενα και εικαστικά έργα.
H ΑΕ ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος θα απονείμει βραβεία σε μαθητές από όλη την Ελλάδα, που διακρίθηκαν για τα έργα τους στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, με θέμα «Μαθαίνω να μην Καπνίζω».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας, (Ηπίττου 17Β-Πλάκα) θα γίνει η έναρξη του επιστημονικού προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Θέματα που θα συζητηθούν είναι: «Η Διακοπή του Καπνίσματος», «Το Παθητικό Κάπνισμα», «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο», «Το Παραεμπόριο Προϊόντων Καπνού και το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αντιμετώπισή του», κ.ά. Με ιδιαίτερη έμφαση θα τονιστεί ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρόληψη του καπνίσματος.
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής κύριος Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης, «Το κάπνισμα στην Ελλάδα μειώνεται. Τα νέα παιδιά όλο και περισσότερο απομακρύνονται από τη σκληρή εξάρτηση. Το πρόγραμμα HEART και το φετινό 6ο Μαθητικό Συνέδριο στέλνουν μήνυμα “Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα” σε όλη την Ελλάδα. Είναι υποχρέωση όλων μας να αντιταχθούμε σε αυτή την ανεξέλεγκτη διαδικασία «στρατολόγησης» νέων καπνιστών και με μια οργανωμένη παρέμβαση στα σχολεία, να στοχεύσουμε κατευθείαν στην πρόληψη και στην ανάπτυξη μιας συνειδητοποιημένης κουλτούρας, που αυτή θα οδηγήσει την κοινωνία στην αποφασιστική μείωση του καπνίσματος».
Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευση του ερευνητή κυρίου Γεώργιου Μπεχράκη, (Βοστώνη, Η.Π.Α.), ως Επίτιμου Διδάκτοραυ του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο διακεκριμένος Έλληνας της Αμερικής Γεώργιος Μπεχράκης, μετά από μία εξαιρετικά επιτυχή ερευνητική πορεία στον τομέα της Φαρμακολογίας, διακρίνεται σήμερα για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες στον τομέα της Υγείας και του Πολιτισμού, με σημαντικές δωρεές στα Πανεπιστήμια Northeastern, Harvard και Tuffs. Μεγάλη υπήρξε και η δωρεά του στο Museum of Fine Arts της Βοστώνης, όπου μια ολόκληρη πτέρυγα με έργα Ελληνορωμαϊκής εποχής φέρει το όνομα του.
Στην Ελλάδα είναι ο χορηγός του προγράμματος HEART (Hellenic Action Through Research Against Tobacco) για τον έλεγχο του καπνίσματος, του ερευνητικού εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που ενεργοποιείται στον τομέα της έρευνας των επιπτώσεων του καπνίσματος στους πνεύμονες και προσφέρει δωρεάν εξετάσεις της αναπνευστικής λειτουργίας επί 8 χρόνια, καθώς και του Ινστιτούτου Δημοσίας Υγειάς του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ