Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να παίζουν ρόλο στη διπολική διαταραχή

Μικρή έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και διπολικής διαταραχής.

Ερευνητές συνέκριναν 27 ανθρώπους με διπολική διαταραχή και 31 χωρίς τη νόσο. Όσοι είχαν διπολική διαταραχή παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μπορούν να διαπεράσουν το φράγμα αίματος –εγκεφάλου, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικός παράγοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα και στις φλεγμονές, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Erika Saunders, του Penn State College of Medicine in College Park, δήλωσε ότι τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να μετατοπίσουν την ισορροπία της φλεγμονής που θεωρούν οι ερευνητές σημαντική στη διπολική διαταραχή.
Τροφές όπως ψάρι, ξηροί καρποί, λιναρόσπορος και φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η έρευνα δεν ανακάλυψε διαφορά στην κατανάλωση αυτών των τροφών μεταξύ των 2 ομάδων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν αυτό οφείλεται στο ότι μόνο ορισμένες τροφές περιλαμβάνονται στην έρευνα ή επειδή οι άνθρωποι δεν θυμούνται με ακρίβεια τι κατανάλωσαν.

Ερευνούν τώρα αν ενδεχόμενη αύξηση της ποσότητας λιπαρών οξέων σε ασθενείς με διπολική διαταραχή θα μπορούσε να τους ωφελήσει.

Η Saunder δήλωσε ότι θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα της έρευνας, ώστε να φθάσει στο σημείο να γνωρίζει ποιες αλλαγές στη διατροφή θα ωφελήσουν ασθενείς με διπολική διαταραχή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν παρείχαν όφελος σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ