Σε αυξητική πορεία η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα

Σταθερά αυξητική πορεία, παρουσιάζει η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα και από το 12,6% το 2010, άγγιξε το 2013, το 23% (15,9% το 2011, 18,8% το 2012), και έτσι εξηγείται και το «φαινομενικά παράλογο» της τελευταίας πενταετίας, η επίσημη αγορά τσιγάρων και καπνού να καταγράφει μείωση σε ποσοστό 45% περίπου, αλλά συνολικά η κατανάλωση να παραμείνει σταθερή.

Οι απώλειες του προϋπολογισμού από το λαθρεμπόριο καπνού σταδιακά αυξάνονται και αυτές, και σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζονται φέτος περίπου σε 650 εκατ. ευρώ. Το κράτος εισέπραξε 4 δισ. ευρώ περίπου από τη φορολογία καπνού το 2009 και κάτω από 2,5 δισ. ευρώ το 2014.

Το τσιγάρο να επιβαρύνεται με περίπου 85% της τιμής του σε φόρους, περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα καύσιμα, πράγμα που συντελεί στην αύξηση του παραεμπορίου καπνού, και κατά συνέπεια και στη ραγδαία αύξηση των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια, όπως ανέφερε, κατά την ομιλία του στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος που διεξάγεται στην Αθήνα, ο Αντώνιος Αλαπάντας, πρόεδρος Πρωτοδικών, Δρ Νομικής ΕΚΠΑ, LM Πανεπιστημίου Αμβούργου, τακτικός καθηγητής Ποινικού Δικαίου Σχολής Αστυνομίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ