Πνιγμένα στα χρέη θα υποδεχτούν το 2016 τα δημόσια νοσοκομεία

Ενδεικτικό είναι ότι οι οφειλές μόνο προς τις φαρμακευτικές εταιρίες ξεπερνούν το 1,3 δις ευρώ.

«Πνιγμένα» στα χρέη και με σοβαρές δυσλειτουργίες θα υποδεχτούν το νέος έτος τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικό είναι ότι οι οφειλές μόνο προς τις φαρμακευτικές εταιρίες ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ -εκ των οποίων το 75% αφορά το 2015.

Επιπρόσθετα, τα νοσοκομεία χρωστούν σε προμηθευτές (πλην φαρμάκου)  περί τα 800 εκατ. ευρώ ενώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας (διαγνωστικά και κλινικές) υπολογίζονται σε περισσότερα από ένα 1,2 δισ. ευρώ.

Ήδη τα περισσότερα νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υλικά. Η περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του Ευαγγελισμού. Όπως ανέφερε μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων «από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων εξασφαλίστηκαν 390.000 ευρώ για τα άκρως απαραίτητα φάρμακα που επαρκούν μόνο για λίγες μέρες».

Ο πρόεδρος του Σωματείο Ηλίας Σιώρας σημείωσε πως «ενημερωθήκαμε ότι θα δοθεί νέα πίστωση (άυλο χρήμα) ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό.

Αυτά όμως, ακόμη και τώρα να πιστωθούν, δεν επαρκούν ούτε για 20 μέρες».  Όμως, πρόσθεσε, οι εταιρείες δεν προμηθεύουν φάρμακα τις μέρες των εορτών.

«Από τα 4,5 εκατ. ευρώ μόνο το 1,8 θα διατεθεί για φάρμακα, που σημαίνει ότι στις 10 Γενάρη θα είμαστε στη σημερινή, ή και ίσως σε χειρότερη κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δαπάνη σε φάρμακα είναι 2,750 εκατ. ευρώ δηλαδή η ετήσια 33 εκατ. ευρώ και για το 2015 καταβλήθηκαν μόνο 24 εκατ. ενώ για το 2016 προβλέπονται λιγότερα.

Παρόμοια προβλήματα καταγράφονται και στις υπόλοιπες προμήθειες λόγων των οφειλών των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρίες.

Από στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) προκύπτει ότι το σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών, από όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προς τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΙΒ ξεπέρασε (συμπεριλαμβάνεται όλο το 2013 και το 2014) τα 800 εκατ. ευρώ.

Στα χρέη «βουλιάζει» και ο ΕΟΠΥΥ θέτοντας σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του. Οι οφειλές τους Οργανισμού μόνον προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,2 δις ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ