Η δίαιτα έχει τεράστια επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Το ότι το είδος της διατροφής που καταναλώνει ένα άτομο επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν είναι μόνο αυτονόητο, αλλά επίσης κοινώς γνωστό. Μια κοινή μελέτη στις Η.Π.Α. και τη Βρετανία που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «Nature Communications» έχει πλέον δείξει πόσο ισχυρή είναι αυτή η επίδραση και πόσο γρήγορα θα έχει επιπτώσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές επιδράσεις εντός μόλις δύο εβδομάδων μετά από διαιτητική αλλαγή.

Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (Πενσυλβάνια) συμπεριέλαβαν 20 Αφροαμερικανούς και 20 άτομα από αγροτικές περιοχές στη Νότια Αφρική στη μελέτη τους. Οι ομάδες αντάλλαξαν δίαιτες κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες: οι Αφρικανοί κατανάλωναν μια δυτικού τύπου διατροφή, με υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών και λιπών, ενώ οι Αμερικανοί κατανάλωσαν πολλές φυτικές ίνες και χαμηλές ποσότητες λιπαρών και πρωτεϊνών.

Πριν και μετά τη δοκιμή, οι ερευνητές εξέτασαν το παχύ έντερο των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας κολονοσκόπηση, ανέλυσαν τα δείγματα των βακτηρίων και προσδιόρισαν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, χρησιμοποιώντας διάφορους βιοδείκτες. Στην αρχή, οι μισοί περίπου Αμερικανοί είχαν πολύποδες – που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο – αλλά κανένας από τους Αφρικανούς.

Μετά την ανταλλαγή της διατροφής, η αμερικανική ομάδα παρουσίασε μια σημαντική πτώση στα επίπεδα της φλεγμονής και μείωση των βιοδεικτών για τον κίνδυνο του καρκίνου. Ωστόσο, στην αφρικανική ομάδα, οι παράγοντες που καταδεικνύουν τον κίνδυνο του καρκίνου είχαν αυξηθεί δραματικά.

Φυσικά, αυτή η μελέτη δεν αρκεί από μόνη της για να πούμε οριστικά κατά πόσον μια διαιτητική αλλαγή θα οδηγούσε σε περισσότερες ή λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου στις αντίστοιχες ομάδες ή όχι. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι μια αλλαγή στη διατροφή, επηρεάζει τον κίνδυνο του καρκίνου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι δεν είναι συνεπώς ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η διατροφή ενός ατόμου, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη δυτικοποίηση της διατροφής στις αφρικανικές χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ