Η πολλύ βιταμίνη D δεν κάνει καλό

Η ποσότητα της βιταμίνης D στο αίμα ενός ατόμου έχει επίδραση στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, η έλλειψη της βιταμίνης D είναι τόσο επιβλαβής όσο και η υπερβολική της ποσότητα. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης από τη Δανία που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «Journal of Endocrinology and Metabolism».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν το επίπεδο της βιταμίνης D σε 247.574 Δανούς, αναλύοντας τα επίπεδα της βιταμίνης D κατά ποσοστό θνησιμότητας, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επτά ετών μετά τη λήψη ενός αρχικού δείγματος αίματος. Σε αυτή την περίοδο, πέθαναν 16.645 ασθενείς.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πράγματι ένας συσχετισμός μεταξύ των ποσοστών θνησιμότητας και των υπερβολικά χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D, αλλά το νέο εύρημα ήταν ότι το επίπεδο της βιταμίνης D θα μπορούσε επίσης να ήταν υπερβολικά υψηλό. «Εάν το επίπεδο της βιταμίνης D στον οργανισμό σας είναι κάτω από 50 ή πάνω από 100 νανομόλ ανά λίτρο, υπάρχει υψηλότερος συσχετισμός με θανάτους», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Peter Schwarz.

«Τα επίπεδα πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 50 και 100 νανομόλ ανά λίτρο και η μελέτη μας δείχνει ότι το 70 είναι το προτιμότερο επίπεδο», πρόσθεσε ο Schwartz. Για να αποφευχθούν τα υπερβολικά υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει επομένως κάποιος να καταναλώνει συμπληρώματα βιταμίνης D μόνο σε στενή συνεργασία με τον παθολόγο του, συμβούλευσε ο ίδιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ