Όσο περισσότερο λίπος, τόσο χαμηλότερη είναι η πιθανότητα της απώλειας βάρους

Μια πρωτεΐνη μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες του οργανισμού να χάσει βάρος, εάν υπάρχει ήδη μεγάλη συσσώρευση λίπους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge (Η.Β.) και του Πανεπιστημίου του Toho (Ιαπωνία), που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «Nature Communications». Σε δοκιμές με ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται sLR11, η οποία καταστέλλει τη θερμογένεση που ρυθμίζεται από τον καφέ λιπώδη ιστό.

Οι ερευνητές συνεπώς μελέτησαν τα ποντίκια που στερούνταν το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης sLR11. Αυτά τα ζώα ήταν πιο ανθεκτικά στην αύξηση του σωματικού βάρους. Όλα τα ποντίκια – όπως και οι άνθρωποι – αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό τους όταν μεταπηδούν από μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες σε μια δίαιτα με περισσότερες θερμίδες. Τα ζώα που δεν έχουν το προαναφερόμενο γονίδιο αποκρίθηκαν με πολύ μεγαλύτερη αύξηση και μπόρεσαν να καταναλώσουν θερμίδες γρηγορότερα.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι σε αυτά τα ποντίκια, τα γονίδια που σχετίζονται τυπικά με τον καφέ λιπώδη ιστό ήταν περισσότερο δραστήρια στο λευκό λιπώδη ιστό. Αυτό συνάδει με την παρατήρηση ότι αυτά τα ζώα είναι πιο «θερμογόνα» και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η πρωτεΐνη sLR11 προσδένεται με ειδικούς υποδοχείς στα λιπώδη κύτταρα, αναστέλλοντας την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τη θερμογένεση. Η πρωτεΐνη ενεργεί ως ένα σήμα για την αποθήκευση λίπους και αποτρέπει την απώλεια ενέργειας μέσω της θερμογένεσης.

Στους ανθρώπους, τα επίπεδα της πρωτεΐνης sLR11 στο αίμα συσχετίζονται με τη συνολική μάζα λίπους. Σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η ποσότητα της απώλειας βάρους ήταν ευθέως ανάλογη με τη μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης sLR11. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι η πρωτεΐνη παράγεται από τα λιποκύτταρα.

Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα για να διατηρήσει την αποθηκευμένη ενέργεια και να την κρατήσει από το να «χαθεί» μέσω της θερμογένεσης. «Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του γιατί τα υπέρβαρα άτομα θεωρούν ότι είναι απίστευτα δύσκολο να χάσουν βάρος», είπε ο συν-συγγραφέας Andrew Whittle.

Η μελέτη μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, που βοηθούν στη μείωση της παχυσαρκίας είτε αποκλείοντας τη δράση της πρωτεΐνης sLR11 είτε μειώνοντας τη δράση της, είπαν οι ερευνητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ