Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον καρκίνο του μαστού

Η υψηλή ποσότητα ζάχαρης στη δυτικού τύπου διατροφή μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και τη μετάστασή του στους πνεύμονες, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η Peiying Yang, του University of Texas MD Anderson Cancer Centre, στις ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι η πρόσληψη σουκρόζης από ποντικούς, ισοδύναμη με τα επίπεδα της δυτικού τύπου διατροφής, οδήγησε σε αυξημένη ανάπτυξη όγκου και μετάσταση, σε σύγκριση με διατροφή με άμυλο. που δεν περιείχε ζάχαρη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επίδραση της ζάχαρης στην αυξημένη έκφραση ενός ενζύμου και σχετικού λιπαρού οξέος θα μπορούσε να εξηγεί μερικώς γιατί η δυτικού τύπου διατροφή είναι κακή για τον καρκίνο στο μαστό.

Η Yang δήλωσε ότι ευθύνεται σε ορισμένο βαθμό η αυξημένη έκφραση του 12-LOX και σχετικού λιπαρού οξέως- του 12-HETE.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη ζάχαρης έχει επίδραση στην ανάπτυξη του καρκίνου στο μαστό, με τη φλεγμονή να εκτιμάται ότι παίζει ρόλο.

Ο ερευνητής Lorenzo Cohen, του University of Texas MD Anderson Cancer Centre, δήλωσε ότι η νέα έρευνα εξέτασε την επίδραση της ζάχαρης στην ανάπτυξη όγκου στο μαστικό αδένα, σε ποντικούς, και τους μηχανισμούς που μπορεί να εμπλέκονται.

Ο Cohen δήλωσε ότι από την έρευνα φάνηκε ότι η φρουκτόζη ήταν υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της μετάστασης στους πνεύμονες και την παραγωγή του λιπαρού οξέως 12-HETE στους όγκους του μαστού.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν διαφορετικές έρευνες στις οποίες ποντικοί τοποθετήθηκαν τυχαία σε διαφορετικές διατροφικές ομάδες. Έδωσαν στους ποντικούς 4 είδη διατροφής με διαφορετικά επίπεδα σουκρόζης και φρουκτόζης.

Σε ηλικία 6 μηνών, το 30% των ποντικών σε διατροφή αμύλου είχε μετρήσιμους όγκους, ενώ 50 έως 58% όσων ακολούθησαν εμπλουτισμένη σε σουκρόζη διατροφή είχαν εμφανίσει όγκους στο μαστό.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αριθμός πνευμονικών μεταστάσεων ήταν σημαντικά υψηλότερος σε ποντικούς στην ομάδα σουκρόζης ή φρουκτόζης έναντι ποντικών στην ομάδα του αμύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ