Τέλος οι διπλές συντάξεις – Αυξήσεις βλέπει ο υπουργός από το δεύτερο εξάμηνο

Την κατάργηση των διπλών συντάξεων προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι στο εξής θα υπάρχει μόνο μία σύνταξη και οι εισφορές που καταβάλλονται για δεύτερη απασχόληση θα συμβάλλουν στην προσαύξηση της μίας σύνταξης. Αποσαφήνισε ότι δε θα κοπούν οι σημερινές καταβαλλόμενες διπλές συντάξεις αλλά το μέτρο θα εφαρμοστεί με τη λειτουργία του νέου ενιαίου φορέα.

Για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για να επενδυθεί σ’ Επαγγελματικά Ταμεία αλλά θα έβλεπε μελλοντικά σχεδίαση συμπληρωματικών παροχών στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα του συστήματος.

Εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές , ο κ. Κατρούγκαλος προσπαθεί να κλείσει το λογαριασμό, εξοικονομώντας το υπόλοιπο ποσό των 600 εκατ. ευρώ κατά το ήμισυ από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη (1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους).

Ο υπουργός εργασίας ανέφερε ότι οι εργοδοτικοί φορείς στηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο βιομήχανοι και ξενοδόχοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν δέχονται αύξηση εισφορών που να υπερβαίνει τη 0,5 μονάδα.

«Η αύξηση των εισφορών κατά 1,5% καλύπτει ακριβώς αυτή την τρύπα. Δεν βρήκαμε άλλο τρόπο για να μην μειωθούν ξανά οι επικουρικές και οι κύριες συντάξεις. Αυτή η πρόβλεψη είναι για τρία χρόνια» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος προβλέποντας αύξηση των συντάξεων αν όχι το πρώτο, σίγουρα το δεύτερο εξάμηνο του 2016, που θα έχουν επανέλθει οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Παρά την προσαρμογή 1% της δαπάνης, παραδέχτηκε ότι παραμένουν ελλείμματα στα ταμεία (πέρσι το έλλειμμα το ταμειακό των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 1,8 % του ΑΕΠ) γι’ αυτό και η μόνη λύση ήταν το σύστημα να χορηγεί χαμηλότερες συντάξεις από τις σημερινές .

«Οι 11 προηγούμενες μειώσεις – τόνισε- είχαν γίνει με την επίκληση ότι κάθε μια από αυτές είναι η τελευταία. Και από εκεί και μετά η βιωσιμότητα του συστήματος ήταν εγγυημένη. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο οδικός χάρτης προς ένα σύστημα που αντί να έχει όπως σήμερα στο ΙΚΑ 930 τρόπους διαφορετικούς υπολογισμού σύνταξης θα έχει έναν, έχει καταρτισθεί και εγγυάται ότι στο μέλλον όχι απλώς οι συντάξεις θα βγαίνουν μ’ έναν κανόνα ίδιο και κοινό για όλους, αλλά θα βγαίνουν και γρήγορα»

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι οι εισφορές είναι ιδιαίτερα υψηλές ιδίως για τους αγρότες και θα συζητηθεί η ελάφρυνσή τους όταν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα.

Επέκρινε τη φιλολογία περί άντλησης νέων πόρων υπέρ του ασφαλιστικού , διευκρινίζοντας ότι το σχετικό άρθρο θα συμπληρωθεί όταν θα υπάρχουν απτά στοιχεία για έσοδα .«Υπήρχε μια υποκρισία στο παρελθόν -τόνισε- Η νομοθεσία προέβλεπε για παράδειγμα ότι το 10% από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ενίσχυε το ασφαλιστικό σύστημα, σε ισχύ η νομοθεσία, ουδέποτε τηρήθηκε. Για να μην κάνω αναφορά στη φαιδρότητα που εμένα μου θυμίζει τις προτάσεις ν’ αξιοποιηθούν τα ομόλογα της Τράπεζας της Ανατολής να έχουμε από το 2013 νομοθεσία που προβλέπει ότι ενισχύονται τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία μας από τα έσοδα, από τα πετρέλαια που θα βρούμε στο μέλλον. Εμείς θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να προβλέψουμε πόρους που πραγματικά υπάρχουν, θα έχουν αναδιανεμητικό και κοινωνικό χαρακτήρα και να μη κάνουμε απλώς μια άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής. Γι’ αυτό το άρθρο θα συμπληρωθεί όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή..»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ