Η μάχη χάθηκε: Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε λίγο θα κάνουν την εμφάνισή τους στα σούπερ μάρκετ

Ο αγώνας των φαρμακοποιών έπεσε στο κενό, και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σύντομα όπως όλα υποδηλώνουν θα κάνουν την εμφάνισή τους στα σούπερ μάρκετ. Το ζήτημα είναι αν η παρουσία ενός φαρμακοποιού που θα δίνει συμβουλές γι αυτά θα είναι υποχρεωτική.

Η λίστα των πρώτων ΜΗΣΥΦΑ που θα πάρουν τον…δρόμο για τα σούπερ μάρκετ είναι υπό επεξεργασία τις τελευταίες εβδομάδες ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Φαρμακοποιοί και φαρμακοβιομηχανίες ωστόσο συμμετέχουν στην διαδικασία βάζοντας όρια και προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα δημόσιας υγείας. Μάλιστα οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει ότι με την πρώτη παρατυπία ή πρόβλημα, θα κληθούν στην δικαιοσύνη και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν όλα με μεγάλη προσοχή.

Επιχειρήματά τους εκτός από τις πρόσφατες δηλητηριάσεις στη Σουηδία από σκευάσματα που πουλήθηκαν από σούπερ μάρκετ, είναι και το παράδειγμα της Βoots στη Μεγάλη Βρετανία όπου οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί παρακεταμόλη σε μία ή δύο μικρότερες συσκευασίες (όχι των 20 τεμαχίων που είναι στο φαρμακείο) αλλά όχι τρίτη συσκευασία για να αποφευχθούν οι αυτοκτονίες και άλλα προβλήματα.

Τίθενται πάντως πολλά ερωτήματα μεταξύ των οποίων είναι ποιος θα ελέγχει τη διακίνησή των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, πως θα πωλούν τα σούπερ μάρκετ προϊόντα διατιμημένα (η απελευθέρωση τιμών στα φάρμακα αυτά έχει αποφασιστεί για το 2017) αλλά και πόσο μεγάλη θα είναι η γκάμα των προϊόντων αυτών στα καταστήματα λιανικής, εκτός φαρμακείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ