Φρέσκος χυμός και γιαούρτι εναντίον ουρολοιμώξεων

Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνά  μολύνσεις του ουροποιητικού τους συστήματος και ιδιαίτερα της ουροδόχου κύστης. Οι μολύνσεις αυτές προκαλούνται από βακτηρίδια που προέρχονται από τον πεπτικό σωλήνα.

Είχε παρατηρηθεί από τους γιατρούς ότι ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν συχνά οδυνηρές μολύνσεις της ουροδόχου κύστης ενώ άλλες δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, γιατροί από τη Φιλανδία εξέτασαν το ρόλο της διατροφής στη συχνότητα των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες.

Μελέτησαν 139 υγιείς γυναίκες οι οποίες όμως είχαν στο ιστορικό τους τουλάχιστο ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης κατά τις 2 εβδομάδες που προηγήθηκαν της έρευνας. Παράλληλα εξέτασαν τα δεδομένα που αφορούσαν 185 γυναίκες οι οποίες δεν είχαν υποστεί επεισόδιο ουρολοίμωξης κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν από την έρευνα.

Η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών των γυναικών έδειξε:

  1. Οι γυναίκες οι οποίες έπιναν τουλάχιστο μια φορά την ημέρα φρέσκο χυμό, είχαν 34% λιγότερο κίνδυνο για να παρουσιάσουν ουρολοίμωξη. Ο χυμός των μούρων φάνηκε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός
  2. Οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστο 3 φορές την εβδομάδα γιαούρτι και τυρί, παρουσίαζαν 80% λιγότερο κίνδυνο για ουρολοίμωξη
  3. Η αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών συνδυαζόταν με περισσότερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις.

Το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια τα οποία βοηθούν τον οργανισμό. Τα προβιοτικά βακτηρίδια τροποποιούν τον πληθυσμό των βακτηριδίων του πεπτικού σωλήνα και των κοπράνων. Εκτοπίζουν επικίνδυνα παθογόνα βακτηρίδια και αναπτύσσονται στη θέση τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες υποβάλλονται σε λιγότερη έκθεση σε παθογόνα μικρόβια με λιγότερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις.

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια άρχισαν να γίνονται δημοφιλή. Παράλληλα αυξάνονται και οι έρευνες που δείχνουν ότι τα προβιοτικά βακτηρίδια έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Θα πρέπει λοιπόν οι γιατροί να συμβουλεύουν τις γυναίκες να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με φρέσκους χυμούς, γιαούρτι, τυρί και άλλα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια για μια αποτελεσματική πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται μέσα στα φρούτα και στα λαχανικά έχουν σημαντική δράση ενίσχυσης του συστήματος άμυνας του οργανισμού μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο όχι μόνο για μολύνσεις αλλά και για τον καρκίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ