Η Καρδίτσα απέκτησε το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας ετοιμάζεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη Φεβρουαρίου το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει παράδοση στις αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτιές, ωστόσο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει μια θετική και… γλυκιά διάκριση: θα αποκτήσει το πρώτο, επί ευρωπαϊκού εδάφους, εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας. Με αυτόν τον τρόπο, η στέβια μπαίνει σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή, με προφανή τα οφέλη τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και για τους παραγωγούς που το καλλιεργούν.

Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πολύ πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, και θα παράγει –για πρώτη φορά στην Ευρώπη– γλυκοζίτες στέβιας, είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα. Στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία, που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολόγων), ενώ υποστηρίχθηκε από το Leader. Βρίσκεται, δε, στο στάδιο των μεταποιητικών δοκιμών και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως μετέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γεώργιος Κουλοσούσας, ήδη για το τελικό προϊόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, ο οποίος υλοποιεί με αργά και σταθερά βήματα ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αξιοποίηση της στέβιας, είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται –σε πρώτο στάδιο– στη χονδρική αγορά. Απώτερος σκοπός του δραστήριου συνεταιρισμού, που μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, είναι η παραγωγή της μονάδας να υποστηρίξει, σε επόμενο χρόνο, και τη μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα απευθύνονται στη λιανική.

«Μόλις τρία χρόνια από την ιδρυτική μας συνέλευση, χάρη στο πείσμα των παραγωγών του συνεταιρισμού, καταφέραμε κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο» εξηγεί ο κ. Κουλοσούσας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι για τις ανάγκες της μονάδας παραγωγής γλυκοζιτών στέβιας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους Έλληνες παραγωγοί, ελληνικό ερευνητικό δυναμικό, ενώ ακόμη και ο υπερσύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελεί προϊόν ελληνικής τεχνογνωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ