Νταβός: Διακήρυξη Καταπολέμησης της Μικροβιακής Αντοχής

Σε κυρίαρχο θέμα της συζήτησης στο χώρο του Φαρμάκου αναδεικνύεται το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής και των ανθεκτικών λοιμώξεων, που δυναμιτίζει τα συστήματα υγείας διεθνώς.
Περισσότερες από 80 διεθνείς εταιρείες φαρμάκου, γενοσήμων, διαγνωστικών και βιοτεχνολογίας, αλλά και φορείς της βιομηχανίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας στις κυβερνήσεις.

Στο επίκεντρο του μηνύματος, που περιλήφθηκε σε ένα Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, βρίσκεται η ανάγκη συντονισμού της λήψης συνολικών δράσεων κατά των ανθεκτικών λοιμώξεων και των πολυανθεκτικών μικροβίων, των λεγόμενων «υπερμικροβίων».

Το ανακοινωθέν τονίζει για πρώτη φορά τη σημασία συνεργασίας κυβερνήσεων και βιομηχανίας για τη στήριξη επενδύσεων σε νέα προϊόντα, απαραίτητων για την καταπολέμηση των προκλήσεων της διαρκώς αυξανόμενης μετάδοσης ανθεκτικών μικροβίων.
Όπως ανακοίνωσε η  European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), ο ευρωπαϊκός θεσμικός φορέας της Φαρμακοβιομηχανίας, η Διακήρυξη Καταπολέμησης της Μικροβιακής Αντοχής, συντάχθηκε και υπογράφηκε από 85 επιχειρήσεις και 9 ενώσεις της βιομηχανίας, από τουλάχιστον 18 χώρες.

Αποτελεί, δε, σημαντικό «σταθμό» στη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, με τις βιομηχανίες φαρμάκων και διαγνωστικών να συμφωνούν, για πρώτη φορά, σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών για διεθνή δράση με στόχο τη διαφύλαξης της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων, διαγνωστικών και εμβολίων.

Η βιομηχανία καλεί τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να προχωρήσουν πέραν από τις γνωστές δηλώσεις προθέσεων και να λάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθεί η επένδυση στην ανάπτυξη αντιβιοτικών, διαγνωστικών μεθόδων, εμβολίων και άλλων προϊόντων, κρίσιμων για την πρόληψη και τη θεραπεία ανθεκτικών λοιμώξεων.
Συγκεκριμένα, η Διακήρυξη υποστηρίζει τη συνέχιση των προσπαθειών προς μια καλύτερη προστασία των αντιβιοτικών, περιλαμβάνοντας έκκληση για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διάγνωσης εντός των χώρων παροχής θεραπείας.

Έτσι, θα επιτραπεί η βελτίωση της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών, ενώ δημιουργούνται κίνητρα εντός των δομών των συστημάτων υγείας, που επιβραβεύουν άμεσα τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους κτηνιάτρους.

Οι υπογράφουσες εταιρίες επιδιώκουν τη συνεργασία των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη νέων και εναλλακτικών δομών της αγοράς που προσφέρουν πιο βιώσιμα και αξιόπιστα επιχειρηματικά μοντέλα για τα αντιβιοτικά και να δεσμευτούν για τα απαραίτητα κονδύλια.
Αυτοί οι μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για την παροχή των σωστών κινήτρων, ώστε – σε συνδυασμό με δικλείδες ασφαλείας για τη διατήρηση της ισχύος των αντιβιοτικών- οι εταιρίες να επενδύσουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη με στόχο να ξεπεραστούν οι σημαντικές τεχνικές και επιστημονικές προκλήσεις της ανακάλυψης και εξέλιξης αντιβιοτικών
Έτσι, περιλαμβάνονται μηχανισμοί που διασφαλίζουν ότι, όπου είναι απαραίτητο, η τιμολόγηση των αντιβιοτικών αντανακλά επαρκώς τα οφέλη που προσφέρουν, αλλά και καινοτόμα μοντέλα αποζημίωσης που μειώνουν το δεσμό μεταξύ της κερδοφορίας ενός αντιβιοτικού και του όγκου που πωλείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ