Συνάντηση του υπουργού υγείας με τους γενικούς γιατρούς

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ και της ΕΛΕΓΕΙΑ με τον υπουργό υγείας κ. Ξανθό. Δόθηκε η ευκαιρία, μετά από συνεχή αιτήματα της Ένωσης, να τεθούν στον υπουργό, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους  Γενικούς Ιατρούς, είτε αυτοί είναι ενταγμένοι στο ΕΣΥ, είτε είναι ιδιώτες.
Καταρχάς, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως μετά από τη συνάντηση του με τους διοικητές των ΔΥΠΕ επίκειται απόφαση του, που θα θέτει το πλαίσιο μετακίνησης Γενικών Γιατρών από Κ.Υ. και Π.Ι. σε Νοσοκομεία. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως αφορά μετακίνηση σε ΤΕΠ και όχι σε κλινικές και από την άλλη μεριά βεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία θα υπάρχει παρουσία ειδικών ιατρών αντιστοίχως.

Οι γιατροί με τη σειρά τους κατήγγειλαν τη διαδικασία του εντέλλεσθε και των αυθαιρέτων προγραμμάτων από της ΔΥΠΕ, έθεσαν τους προβληματισμούς τους για την αποψίλωση των μονάδων ΠΦΥ, την απουσία οργανωμένων, αυτοτελών ΤΕΠ στα νοσοκομεία, την μη εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική της πλειοψηφίας των Γενικών Γιατρών κλπ, ζήτησαν και πήραν τη βεβαίωση του υπουργού ότι θα  στείλει την απόφαση προ της έκδοσης της προκειμένου να καταθέσουνε τις προτάσεις τους.
Εν συνεχεία τέθηκε το θέμα των απλήρωτων εφημερίων και έλαβαν τη δέσμευση του υπουργού πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αποπληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων για το 2015. Έθιξαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας των Κ.Υ. με τις ΔΥΠΕ και τις τραγικές ελλείψεις των Κ.Υ. σε αναλώσιμο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
Έθεσαν στον υπουργό με εμφατικό τρόπο την αγωνία  για τη σχεδιαζόμενη από τους συνεργάτες του μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ της χώρας (ιατρεία γειτονιάς κλπ) και συνάμα την πικρία  για το ότι, τόσο η ΕΛΕΓΕΙΑ, ο επίσημος επιστημονικός φορέας της ειδικότητας, όσο και η Ένωση, ο επαγγελματικός φορέας, δεν προσκλήθηκαν και δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του φυσικού τους χώρου. Ζητήσαν έστω και την τελευταία στιγμή να δούνε το προσχέδιο και να κάνουνε, ως οι πλέον ειδικοί, τις προτάσεις τους για μια ποιοτική και αποδοτική ΠΦΥ για όλους τους πολίτες. Για άλλη μια φορά τόνισαε πως τυχόν αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού με πάγια αντιμισθία αντιστοιχεί με εξουδετέρωση του θεσμού πριν την εφαρμογή του… Μικτό σύστημα αποζημίωσης, με κύριο το κατά κεφαλήν στοιχείο, είναι προαπαιτούμενο για τη λειτουργία του θεσμού.
Θίχτηκε η ανάγκη χάραξης των ορίων της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες, μέσα από διαδικασίες συναίνεσης των επιστημονικών φορέων των διαφόρων ειδικοτήτων και πάντα σε συμφωνία με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τονίστηκε η ανάγκη σχεδιασμού διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην ΠΦΥ με τη συμμετοχή Γενικών Ιατρών στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας. Κρίσιμο στοιχείο είναι η διασύνδεση μεταξύ ιατρών ΠΦΥ και ιατρών άλλων ειδικοτήτων, ένδο και έξω- νοσοκομειακά. Τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού του πακέτου υπηρεσιών που αναμένει το υπουργείο να παρέχει ο Γενικός Γιατρός. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αποφευχθούν στο μέλλον τραγελαφικά φαινόμενα: η ΥΠΕΔΥΦΚΑ να καταλογίζει πρόστιμα σε Γενικούς Γιατρούς, γιατί συνταγογράφησαν κάποιες από τις περισσότερο κοινές αγωγές, για κάποια από τα συνηθέστερα νοσήματα στην κοινότητα, η νομοθεσία να μην επιτρέπει στο Γενικό Ιατρό να πιστοποιεί την καλή σωματική και ψυχική υγεία για τη χορήγηση άδειας οπλοφορίας, παρότι έχει εκπαιδευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ επιτρέπει στον Παθολόγο που δεν έχει εκπαιδευθεί, να μην επιτρέπει στο Γενικό Γιατρό να παραπέμψει ασθενείς για φυσικοθεραπεία, παρότι έχει εκπαιδευτεί στην ορθοπεδική, ενώ επιτρέπει στον παθολόγο που δεν έχει εκπαιδευτεί… Ο υπουργός έδειξε κατανόηση στα θέματα αυτά και παρέπεμψε σε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη. Ο σύλλογος έχει κινήσει τη διαδικασία συνάντησης μαζί του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ