«Άκου το Σώμα Σου» στα Φαρμακεία. Μια πρωτοβουλία για να έρθει το κοινό πιο κοντά στα φαρμακεία

Καμία ισορροπία ούτε στην κοινωνία ούτε στην κυβέρνηση δεν υπάρχει και οι φαρμακοποιοί δεν είναι μαργιονέτες δήλωσε με έμφαση στη σχετική συνέντευξη τύπου ο κ. Κ. Λουράντος αναφερόμενος τόσο στην δύσκολη θέση των φαρμακοποιών όσο και στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθενται όλοι οι φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο κ. Λουράντος είπε ότι πρέπει να παραμείνουμε στην πιστοποίηση του φαρμακείου ως χώρου υγείας και όχι εξυπηρέτησης συνταγών. Ο γιατρός βρίσκει την πάθηση και ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή. Ομως για τον κλάδο αυτό το μέλλον είναι αβέβαιο καθώς το μισό φαρμακείο αδειάζει από τη μεταφορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, κα επιπλέον ο φαρμακοποιός καταληστεύεται από τη φορολογία του. Ο κ. Λουράντος είπε ότι θα ήθελε πολύ να μπορουσε να φοροδιαφεύγει αλλά του είναι αδύνατον. Και έτσι τιμωρείται για δεν κρύβει τα εισοδήματά του όπως άλλοι.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Novartis Hellas, ανακοίνωσαν την εκστρατεία «Άκου το Σώμα Σου», μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη και σωστό έλεγχο μιας σειράς σημαντικών ασθενειών αλλά και την ορθή καθοδήγηση των ασθενών μέσα από το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δυο πυλώνες με τον πρώτο πυλώνα να αφορά στην εκπαίδευση των φαρμακοποιών όλης της χώρας, μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια που διοργανώνονται από το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Η θεματολογία των σεμιναρίων θα περιλαμβάνει ενημέρωση και νεότερα δεδομένα για ασθένειες που ταλαιπωρούν καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας που επισκέπτονται τα φαρμακεία όλης της χώρας.
.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην υποστήριξη της εκστρατείας ενημέρωσης, από ιατρικές επιστημονικές εταιρίες, που θα προτρέπουν τα μέλη τους να υποδέχονται στα ιατρεία τους, ασθενείς που παραπέμπονται από φαρμακοποιούς, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Άκου το Σώμα σου» για διαγνωστικές εξετάσεις, όπως σπιρομετρήσεις.
Οι εξετάσεις αυτές, θα διενεργούνται δωρεάν την πρώτη φορά.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κος Κωνσταντίνος Λουράντος, απεύθυνε χαιρετισμό ενώ οι κκ Ιωάννης Μακρυγιάννης, Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ και Σεραφείμ Ζήκας, Μέλος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Γραμματέας ΙΔΕΕΑΦ, αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο του ΙΔΕΕΑΦ και στη συγκεκριμένη συνεργασία η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας αδιάγνωστων ασθενών, με την συμμετοχή όλων των φαρμακοποιών, καλύπτοντας έτσι, σημαντικά κενά που μπορεί να παρουσιάζει το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας.

Από την πλευρά της, η Επικεφαλής Επικοινωνίας της Novartis Hellas, κα Φωτεινή Μπαμπανάρα δήλωσε: «Μέριμνά μας είναι η προσφορά της βέλτιστης θεραπείας και φροντίδας στον Έλληνα ασθενή. Άλλωστε όλες οι προσπάθειες της Novartis διεθνώς έχουν ως κύριο άξονα την τοποθέτηση των ασθενών στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να επενδύουμε».
Και συνέχισε τονίζοντας: «Το υψηλό επιστημονικό κύρος του φαρμακοποιού στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητο και μέσα από την πρωτοβουλία αυτή στοχεύουμε στο να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ακόμα περαιτέρω ο ρόλος του ως σύμβουλος υγείας».

Αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες στην πρόσβαση των ασθενών για έλεγχο και επαναξιολόγηση της ασθένειάς τους, που συμβάλλουν στην ελλιπή και καθυστερημένη διάγνωση, η Novartis Hellas είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά τη δημιουργία και τοποθέτηση στο χώρο των φαρμακείων ειδικών εκθετηρίων (stands) , τα οποία μέσα και από σχετικά βίντεο και ενημερωτικές αφίσες, ενημερώνουν για ασθένειες όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου II.

Σε στενή πλέον συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με την πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται ο ρόλος του φαρμακοποιού ως σύμβουλος υγείας που βρίσκεται δίπλα στον ασθενή.
Η εκστρατεία ενημέρωσης «‘Άκου το Σώμα σου» και οι δράσεις υποστήριξής της, θα εξελίσσονται μέσα στη χρονιά και σταδιακά θα εμπλουτίζονται με επιπλέον υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ