ΠΟΥ: Οι μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον Ζίκα να συνεχίσουν να θηλάζουν

Ότι οι μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν τα μωρά τους, καθώς τίποτα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας μέσω του θηλασμού, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κρίνοντας ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

«Με βάση τις υπάρχουσες αποδείξεις, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα, υπερέχουν κάθε κινδύνου μετάδοσης του ιού Ζίκα μέσω του μητρικού γάλακτος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ στις συστάσεις που απευθύνει στις αρχές των χωρών οι οποίες πλήττονται από την επιδημία.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι ο ιός εντοπίστηκε στο μητρικό γάλα δύο μητέρων που είχαν προσβληθεί από αυτόν, «όμως δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απόδειξη ότι μεταδίδεται στα παιδιά μέσω του θηλασμού».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από τα κουνούπια και πιστεύεται ότι προκαλεί μικροκεφαλία στα έμβρυα, αλλά και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια νευρολογική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση του ασθενούς ή ακόμη και στον θάνατο.

Ο ΠΟΥ, ωστόσο, επανέλαβε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως αρκετοί μήνες μέχρι να επιβεβαιωθεί οριστικά ότι ο Ζίκα συνδέεται με τα κρούσματα μικροκεφαλίας ή με το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, προειδοποίησε ότι η επιδημία του Ζίκα «μπορεί να επιδεινωθεί» προτού αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση.

Σήμερα δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο για τον ιό, όμως δύο εμβόλια μοιάζουν πολλά υποσχόμενα: το ένα παρασκευάζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και το άλλο από την ινδική εταιρεία Bharat Biotech.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ