Συγκεντρωτική ανάλυση 14 μελετών : κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λίπους και σχέση της με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Έχει πιθανολογηθεί ότι η σχετικά υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και  λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες για τη σχέση κατανάλωσης κρέατος και  λίπους και κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου απέβησαν άκαρπες.

Εξέταστηκε λοιπόν η παραπάνω σχέση σε μια συγκεντρωτική ανάλυση των πρωτογενών δεδομένων από 14 προοπτικές μελέτες παρακολούθησης από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Η πρόσληψη κόκκινου κρέατος και λίπους εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας ένα έγκυρο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων σε κάθε μελέτη κατά την έναρξή της.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 725.258 ανδρών και γυναικών  σε μελέτες 5 έως 20 ετών, τεκμηριώθηκαν 7.743 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπολογίστηκαν, εξειδικευμένα για κάθε μελέτη, οι σχετικοί κινδύνοι και  συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο τυχαίων δράσεων, με τα εξής συμπεράσματα:

1) Η μεγαλύτερη κατανάλωση είτε  κόκκινου κρέατος (εξαιρουμένου του μεταποιημένου) ή επεξεργασμένου κρέατος δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Πρόσληψη  κορεσμένων, μονοακόρεστων η πολυακόρεστων λιπών, δεν συνδέεται αισθητά με κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.

2) Η υψηλότερη κατανάλωση πουλερικών και  ψαριών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο  ορθοκολικού καρκίνου.

 

Πηγή : Proc Amer Assoc Cancer Res, Volume 45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ