Γνωστός γιατρός κατηγορείται για ανθρωποκτονία

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών θα καθίσει ιατρός χειρουργός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Πρόκειται για την ιδιαίτερα ανατριχιαστική υπόθεση θανάτου ενός 33χρονου πατέρα δύο παιδιών, από άστοχες ενέργειες και εσφαλμένους χειρισμούς του θεράποντα ιατρού του.

Από το σύνολο των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν κατά την διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση, που αποκαλύπτει σήμερα το healthreportaz.gr, ο θάνατος του άνδρα προήλθε από έλλειψη προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει ο κατηγορούμενος χωρίς να προβλέψει και να αποφύγει το αξιόποινο αποτέλεσμα.

Ο αδικοχαμένος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο διακομιδής του στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», τον Μάϊο του 2011 σε λιγότερο από έναν μήνα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης ο 33χρονος, ο οποίος είχε προσέλθει την 25η Απριλίου 2011 σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας, με έντονο κοιλιακό άλγος φέρεται να τραυματίστηκε από εσφαλμένες πρακτικές του κατηγορούμενου, κατά την ιατρική πράξη στην οποία υπεβλήθη, και πιο συγκεκριμένα σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, με αποτέλεσμα να προκληθεί διάχυτη αιμορραγία στην κοίτη ύπατος.

Κατά την μετεγχειρητική νοσηλεία του ασθενούς, που διήρκεσε το διάστημα από 26 έως 30 Απριλίου, ο κατηγορούμενος ως θεράπων ιατρός του δεν αξιολόγησε επαρκώς την συνεχή πτώση των αιματολογικών δεικτών του, ούτε εκτίμησε, ως όφειλε, τις αιτιάσεις για πόνο στην κοιλιά, παρά την φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων αντιβίωση, ισχυρά παυσίπονα και αντιπηκτικά.

Ο «Γολγοθάς» του άτυχου άνδρα έμελλε να μην τελειώσει εδώ. Σύμφωνα με τις ένορκες καταθέσεις μαρτύρων, μολονότι ο ασθενής παρουσίαζε εικόνα βαριάς αιματολογικής διαταραχής, του δόθηκε προσωρινή άδεια εξόδου για την οικία του, όπου και είχε λιποθυμικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να επανέλθει εσπευσμένα, με βαριά αναιμία και υψηλό πυρετό. Από εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασής του, προτιμήθηκε η συντηρητική αντιμετώπιση με τη μετάγγιση αίματος και πλάσματος, αντί της αναγκαίας χειρουργικής ερευνητικής επέμβασης, προκειμένου να διαγνωστεί η αιτία της συνεχιζόμενης αιμορραγίας, με συνέπεια στις 5 Μαΐου να οδηγηθεί επειγόντως στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκε ρήξη της κάψας της σπλήνας και έγινε σπληνεκτομή. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε αιμορραγία εντός της θήκης του κοιλιακού μυός για την οποία υποβλήθηκε σε συμπληρωματική επέμβαση.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, συνέπεια των αλλεπάλληλων επεμβάσεων, οι οποίες υπήρξαν αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων του ιατρού, ήταν η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του ασθενούς.

Ο άτυχος άνδρας «έσβησε» στις 11 Μαΐου, κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε βάρος του κατηγορούμενου ασκήθηκε ποινική δίωξη μετά από υποβολή μήνυσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση. Μέχρι σήμερα, πάντως, η οικογένεια δεν μπορεί να ξεπεράσει τον άδικο χαμό του πατέρα και συζύγου. Πέντε χρόνια μετά, ο πόνος δεν λέει να περάσει, η οργή δεν ξεθυμαίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ